Predstavljamo: Manhattan String Quartet, Njujorčani koji su dijelom postali i Sarajlije

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo: Manhattan String Quartet, Njujorčani koji su dijelom postali i Sarajlije

Ovo će biti peta godina kako će članovi prestižnog njujorškog Manhattan String Quarteta doći u Sarajevo, u svojstvu partnera i suorganizatora sarajevskog Chamber Music Festivala

Okarakteriziran kao ''nacionalno blago'' u časopisu Boston Globe, Manhattan String Quartet, predstavlja jedan od vodećih ansambala u Sjedinjenim Američkim Državama

Ansambl čine violinisti Curtis Macomber i Calvin Wiersma, violist John Dexter, te čelista Chris Finckel.

Osnovan je 1970. godine pri Manhattan School of Music i od tada je na svojim turnejama nastupao širom svijeta. Članovi ansambla mnogo vremena posvećuju podučavanju, te na Univerzitetu Colgate kao rezidentni kvartet djeluju već 25 godina i održavaju radionice u zemlji i širom svijeta. 

Pronađite koncert za sebe: Objavljen program Sarajevo Chamber Music Festivala

Kvartet je 2001. godine predstavio svoj projekt ''kulturne ekspedicije'' u kojem su kolege iz oblasti umjetničke muzike za gudačke instrumente iz Amerike vodili u evropske gradove gdje bi muzičari proučavali određeni kvartet, i to u gradu u kojem je komponiran. 

Od 2011. godine jedna od njihovih redovnih destinacija je Sarajevo. Kao rezidenti i domaćini Sarajevo Chamber Music Festivala, ova četvorica Njujorčana u međuvremenu su postala dobrim dijelom i Sarajlije. Zahvaljujući njima, SCMF će uskoro doživjeti svoj prvi mali jubilej, peto izdanje.  

Direkcija SCMF-a 2015. objavila je u prošloj sedmici i zvanični program Sarajevo Chamber Music Festivala, koji će početi u srijedu 26. augusta i trajati do utorka 1. septembra kada će se zatvoriti koncertom u Zemaljskom muzeju.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije