Studenti donose muziku na ulice od Vratnika do Teheranskog trga

Radiosarajevo.ba
Studenti donose muziku na ulice od Vratnika do Teheranskog trga
Svjetski dan muzike je dan kada se slavi muzika i kada muzičari djeluju tako da je učine dostupnom što većem krugu publike.

U europskim prostorima, u kojima je muzika uglavnom luksuz za one koji mogu priuštiti skupe karte za koncerte, tradicija je da se koncertne dvorane jednom godišnje otvaraju besplatno. 

Studenti Muzičke akademije u Sarajevu Svjetski dan muzike obilježavaju akcijom – koncertnom turnejom po rubnim dijelovima Sarajeva u koje umjetnička muzika ne dolazi: Vratnik – Bistrik – Radićeva – Džidžikovac – Ciglane – Teheranski trg, u dijelovima grada koji nemaju adekvatnih koncertnih dvorana, ali ni redovan muzički život. 

Međutim, čak ni u centru glavnog grada, mladi muzičari nemaju prostor za nastupanje ili ostvarenje egzistencije kao profesionalni muzičari. U FBiH postoji samo jedan (združeni) profesionalni muzički ansambl - Filharmonija i Hor Opere -  gdje se muzičari (rijetko) mogu zaposliti kao umjetnici. Sva ostala radna mjesta diplomiranih muzičara su u pedagogiji, i u većini slučajeva tu se i završava njihova umjetnička karijera. To je i razlog zašto glavni grad nema zdrav i moderan koncertni život! Čak i povremeni nastupi odvijaju se u dvoranama koje ne pripadaju muzičarima (Dom Oružanih snaga, Fondacija Adila Zulfikarpašića, Bosanski kulturni centar, Narodno pozorište), i statistički – ni ne postoje mjesta gdje bi nezavisni mladi muzičari mogli napraviti redovnu koncertnu praksu i ostvariti vezu s publikom.

Cilj akcije Ko to tamo svira? je traganje za njihovim mjestom u društvu, kao i posebnim prostorom u kome će mladi muzičari moći nastupati u narednim mjesecima. Pozivaju se mogući pokrovitelji, partneri i sponzori da predlože prostore, donacije ili bilo koji oblik pomoći za ostvarenje ove ideje.

Vizuelni identitet projekta i kampanju vodi Udruženje studenata grafičkog dizajna sarajevske Likovne akademije. 

Koncertnu turneju Ko to tamo svira? 21. juna možete pratiti putem Facebook live nastupa na navedenim lokacijama, koje će se emitirati na ovom linku

ktts_vizual.jpg - Studenti donose muziku na od Vratnika do Teheranskog trga

Podržite projekt – barem tako što ćete podijeliti ovu stranicu među svojim prijateljima i pratiti aktivnosti ove grupe i nakon 21. maja! STAY TUNED!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije