Stručnjaci: Pušenje uzrokuje probleme u trudnoći ili nakon poroda

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci: Pušenje uzrokuje probleme u trudnoći ili nakon poroda
Foto: Udruženje “Majka i dijete- Bombon” / Radionica o štetnosti pušenja u trudnoći i tokom dojenja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. maj Svjetskim danom nepušenja. Ove godine ovaj značajan datum posvećen je negativnom utjecaju duhana na zdravlje pluća.

J.U. Zavod za javno zdravstva KS u suradnji sa Udruženjem trudnica i mama i  Udruženjem “Majka i dijete- Bombon” obilježio je ovaj značajan datum kroz organizaciju interaktivne radionice namijenjene majkama dojiljama  i trudnicama. 

Radionicu su vodili stručnjaci iz JU Zavod za javno zdravstvo KS u prostorima Udruženja „Majka i dijete- Bombon”.

Pušenje se smatra jednim od glavnih razloga dolaska do problema u trudnoći ili neposredno nakon poroda.

Nova studija potvrdila: Pušenje u trudnoći oštećuje mozak kod bebe

Dokazano je da djeca čije su majke pušile tokom trudnoće i dojenja znatno češće imaju probleme sa astmom i bronhitisom u djetinjstvu, ali i kasnije tokom života. 

"Putem Interaktivne radionice prisutnim trudnicama, ali i trudnicama i dojiljama koje nas prate putem Facebooka dali smo adekvatne preporuke i informacije o štetnosti pušenja po zdravlje ploda i zdravlje dojenčeta. Ovim želimo poslati poruku da je o zdravlju respiratornog sistema potrebno brinuti od samog početka", poručili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije