Studija pokazala: Konzumiranje marihuane ne umanjuje šanse za trudnoćom

Radiosarajevo.ba
Studija pokazala: Konzumiranje marihuane ne umanjuje šanse za trudnoćom
Foto: Thinkstock / Ilustracija
U istraživanju objavljenom u januaru u Journal of Epidemiology and Community Health (JECH), istraživači su gledali podatke 4.194 žena koje žive ili u Americi ili u Kanadi, od 2013. do 2017. godine.

Te žene su bile u seksualno aktivnim vezama i nisu koristili nikakvu vrstu kontracepcije. I 1.125 muških partnera bilo je uključeno u istraživanje.

Od svih volontera, 12 posto žena i 14 posto muškaraca pušili su marihuanu dva mjeseca od početka studije. Sudjelovali su u desetak ciklusa praćenja. U tom je razdoblju postotak korisnika marihuane i korisnika koji nisu koristili marihuanu ostao stabilan, piše Huffington post.

Uzevši u obzir da je 15 posto parova imalo problema s neplodnošću, istraživači su odlučili saznati smanjuje li pušenje marihuane šanse za začeće. Glavna autorica studije, Lauren Wise s Boston University, napisala je:

"S obzirom na sve veći broj američkih saveznih država koji legaliziraju marihuanu za rekreacijske svrhe,  smatrali smo da je vrijeme za istraživanje povezanosti upotrebe marihuane i plodnosti."

I tako je tim posmatrao gore navedenu grupu žena u dobi od 21 do 45 godina.

Morali su dovršiti online upitnike o demografskim podacima, faktorima ponašanja, medicinskoj i reproduktivnoj historiji i upotrebi lijekova, kao i muški partneri koji su sudjelovali u ovoj studiji. Tada je svakih osam sedmica tokom iduće godine bilo potrebno praćenje upitnika.

Ako par nije začeo nakon 12 ciklusa praćenja, oni više nisu bili praćeni u studiji.

Zanimljivo je da su muškarci koji su pušili marihuanu više od jednom sedmično pokazali porast fertiliteta od 24 posto u odnosu na muškarce koji nisu pušili, dok su oni koji su pušili samo povremeno pokazivali blago smanjenje.

Dok autori priznaju da postoje faktori koji su se mogli bolje procijeniti - online ankentiranje često se kritizira, ali ovi parovi nisu namjerno pokušavali spriječiti trudnoću - oni su uvjereni da je ovo prva studija o korištenju kanabisa i plodnosti koja bi mogla otvoriti nove puteve za istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije