Istraživanje / Bračni parovi koji konzumiraju marihuanu manje se svađaju

19. 05. 2018. u 20:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 941

Prethodna istraživanja korištenja marihuane i nasilja među parovima imala su proturječne rezultate, a temeljila su se na podacima o presjeku.

No, studija koja je pratila 634 parova prvih devet godina braka smatra da što su češće parovi pušili marihuanu, to je manje vjerojatno da će doći do nasilja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Psychology of Addictive Behaviors, a vodili su ga istraživači sa Univerziteta Buffalo (UB) Škole za javno zdravlje i Instituta za istraživanje o ovisnostima.

Glavni autor Philip H. Smith utemeljio je svoje istraživanje na podacima koje je prikupio Kenneth Leonard, direktor UB istraživačkog instituta o ovisnostima.

Nakon što su procijenili prvih devet godina braka, istraživači su otkrili da su muževi i žene koji su češće pušili marihuanu (dva ili tri puta mjesečno ili češće), pokazali su manje učestalo nasilje od strane muževa.

Dodatno, kod parova kod kojih su oboje partnera koristili marihuanu općenito je bilo manje nasilja u vezi.

Istraživači su dodali da je veza između korištenja marihuane i smanjenog nasilja u porodici najjača kod žena koje nisu imale povijest antisocijalnog ponašanja.

Leonard je rekao kako njihovi nalazi sugeriraju da upotreba marihuane predviđa niži nivo nasilja prema partneru tokom sljedeće godine.

"Kao i u drugim istraživanjima o nasilju između partnera i marihuane, razmatrali smo uzorke korištenja marihuane i pojavu nasilja u roku od godinu dana. Nismo gledali smanjuje li korištenje marihuane u određenom danu vjerovatnoću nasilja u baš to vrijeme.", kazao je.

Pretpostavlja da parovi koji koriste marihuanu "mogu dijeliti slične vrijednosti i društvene krugove, a ta je sličnost odgovorna za smanjenje vjerovatnoće sukoba".

 

NEMA KOMENTARA