Nova studija potvrdila: Pušenje u trudnoći oštećuje mozak kod bebe

Radiosarajevo.ba
Nova studija potvrdila: Pušenje u trudnoći oštećuje mozak kod bebe
Pixabay / Ilustracija
Štetna navika može povećati rizik od spontanih pobačaja, prijevremenog poroda, ektopične trudnoće, pa čak i od sindroma iznenadne smrti bebe.

Sada studija, koja još uvijek traje na University of Technology Sydney (UTS), sugerira da postoji još jedan rizik. Upotrebom životinjskih modela, studija je potvrdila vezu između pušenja majke i cerebralne paralize.

Cerebralna paraliza je stanje (a ne bolest) nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prve sedmice od poroda.

Često je tačan uzrok cerebralne paralize nepoznat, iako do nje lako dolazi zbog nedostatka kisika kod mozga u razvoju.

Pušenjem bebi u trbuhu majke oduzima se prijeko potrebni kisik

UTS-ova studija otkrila je da kada majka puši tokom trudnoće, ona oduzima svojoj bebi u trbuhu prijeko potrebni kisik. Može čak dovesti do hipoksije i ishemične ozljede, koja se događa kada stanice mozga ne dobivaju dovoljno krvi i kisika.

"Ono što smo do sada uočili jest da majke trebaju odustati od pušenja nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina prije trudnoće kako bi izbjegle nanošenje štetu djetetu", rekao je vodeći istraživač i viši predavač na UTS-u Hui Chen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije