Šta nas očekuje do kraja godine u Narodnom pozorištu Sarajevo?

2
Radiosarajevo.ba
Šta nas očekuje do kraja godine u Narodnom pozorištu Sarajevo?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo obavještava sve ljubitelje teatarske umjetnosti da je od danas dostupan repertoar do kraja 2024. godine. Naime, krovna teatarska kuća u Bosni i Hercegovini objavila je repertoar za septembar, oktobar, novembar i decembar 2024. godine.

Također, ovim putem obavještavaju javnost da će Narodno pozorište Sarajevo nastaviti sa kreiranjem novih i naprednijih usluga, pa će tako od nove sezone 24/25 uvesti i online kupovinu ulaznica, što će dodatno olakšati dolazak i posjete Kući na Obali.

Narodno pozorište Sarajevo održati će najavnu press-konferencija za umjetničku sezonu 2024/25, na kojoj će biti predstavljen repertoar za sezonu 2024/25, te će tom prilikom biti dodijeljene godišnje nagrade Narodnog pozorišta Sarajevo za umjetnička i kreativna ostvarenja u Drami, Operi i Baletu iz prošle umjetničke sezone.

Policija objavila detalje pucnjave u Starom Gradu: Uhapšena jedna osoba (70)

Policija objavila detalje pucnjave u Starom Gradu: Uhapšena jedna osoba (70)

U posljednja četiri mjeseca 2024. godine (septembar, oktobar, novembar i decembar) publika će moći uživati u velikom broju, dramskih, opernih i baletnih predstava, premijera i praizvedbi, te koncerata u produkciji Narodnog pozorišta.

Prva premijera je dramska predstava Konačari autora Nenada Veličkovića, u režiji Marka Misirače.

Mozartovo remek-djelo 'Figarov pir' premijerno izvedeno na sceni Narodnog Pozorišta Sarajevo

Mozartovo remek-djelo 'Figarov pir' premijerno izvedeno na sceni Narodnog Pozorišta Sarajevo

Dramska predstava Konačari premijerno će biti izvedena 12. septembra sa početkom u 19:30 sati, u sklopu svečanog otvaranja umjetničke sezone 24/25, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 14. septembra u istom terminu. Predstava Konačari raditi će se u koprodukcija NPS i Fondacije Friedrich Ebert BiH.

U sklopu 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u nedjelju, 13. oktobra NPS i Festival MESS premijerno će producirati dramsku predstavu Uhvati zeca autorice Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije.

U petak, 1. novembra u 19:30 sati, svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana baleta, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta NPS kada će na sceni NPS premijerno biti izveden baletni klasik Snjeguljica i sedam patuljaka rađen na muziku Shostakovicha, Pavlovskyog i Delibesa, u koreografiji Amalie Mindrutiu. Prvo reprizno izvođenje je dan kasnije, 2. novembra sa početkom u 19:30 sati.

Praizvedba opere Tvrtko, bosanski kralj kompozitora Ammara Jažića, komponirana po libretu pjesnika Muamera Kodrića prema romanu Ljetopis o kralju Tvrtku pisca Jasmina Imamovića, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Josip Šego, bit će izvedena 29. novembra u 19:30 sati. Premijerno izvođenje je 30. novembra sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet NPS i Sarajevska filharmonija. Praizvedba opere Kralj Tvrtko raditi će se u saradnji sa BZK Preporod.

Nakon praizvedbe opere Kralj Tvrtko očekuje nas još jedan dramski spektakl San ljetne noći autora Williama Shakespearea, u režiji Alexandera Morfova. Premijera je zakazana za 12. decembar, a prvo reprizno izvođenje je 13. decembra. Oba izvođenja su u 19:30 sati.

Podsjećamo da će Narodno pozorište Sarajevo, putem svojih zvaničnih platformi, blagovremeno obavijestiti javnost o terminima i lokacijama izvođenja svih naslova u sklopu specijalnog programa Kultura na ulice 2024! za mjesec august i septembar.

U novoj sezoni nas očekuje i specijalni projekat Narodnog pozorišta Sarajevo Pozorište na kućnoj adresi, te festivali Sarajevo Fest 2024, Balet Fest 2024, 64. Internacionalni teatarski festival MESS, i Jazz Fest.

Narodno pozorište nastavlja i sa regionalnim gostovanjima, pa će tako u novoj sezoni gostovati u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, te Austriji.

Za sve dodatne informacije i novosti u Narodnom pozorištu Sarajevo pratite društvene platforme i zvaničnu web stranicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije