Tradicija i umjetnost na izložbi kerane odjeće i nakita

Radiosarajevo.ba
Tradicija i umjetnost na izložbi kerane odjeće i nakita
U Kući zanata otvorena je izložba kerane odjeće i nakita.

Općina Stari Grad ustupila je prostor Kuće zanata za održavanje izložbe kerane odjeće i nakita koju organizuje Udruženje „Gračaničko keranje“ i dizajnerica iz Starog Grada Nermina Begović, navodi se u saopćenju.

Ona je kazala da se s članicama Udruženja „Gračaničko keranje“, s kojima Općina Stari Grad ima dugogodišnju saradnju, susretala na raznim izložbama, događajima i prezentacijama, te su odlučili zajedno napraviti i izložiti modnu kolekciju pod nazivom „LACE“, što u prijevodu znači čipka.

Inače, Udruženje „Gračaničko keranje“ ima dugogodišnju tradiciju ručne izrade raznih visokokvalitetnih odjevnih i drugih predmeta od čipke, dok je Nermina Begović, iako arhitektica po struci, specijalizirana za izradu, dizajn i afirmaciju umjetničkog nakita.

„Udružili smo snage da afirmišemo vrijednosti tradicionalnih zanata i vještina kroz modu i modni dizajn“ kazala je Begović i podsjetila da je izložba prodajnog karaktera, a bit će otvorena do kraja ovog mjeseca, u periodu od 12:00 do 20:00 sati.

Podsjećamo, članice Udruženja „Gračaničko keranje“ su autori i idejni tvorci Cvijeta Srebrenice.

Kuća zanata se nalazi u ulici Mula Mustafe Bašeskije 55 u blizini Stare pravoslavne crkve.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije