Kad se udruže drvorezbarstvo iz Konjica i dizajn iz Londona, nastaje 'Touch'

Radiosarajevo.ba
Kad se udruže drvorezbarstvo iz Konjica i dizajn iz Londona, nastaje 'Touch'
Na prestižnom sajmu Maison&Objet u Parizu predstavljeni su vrhunski dizajnirani i izrađeni predmeti u kojima je sadržana stoljetna tradicija drvorezbarstva iz Konjica i savremeni dizajn.

Kompanija Zanat iz Konjica predstavila je svoju najnoviju kolekciju „Touch“ nastalu iz saradnje s renomiranom britanskom dizajnericom Ilse Crawford, odnosno njenim studiom Studioilse.

Touch je kolekcija koju čine ručno rezbarene klupe od drveta s nogama od drveta ili livene bronze.

Kolekciju čini i set ručno rezbarenih tacni i stolnih lampi. 

Za rezbarenje sjedala jedne klupe potrebno je dva dana, a s obzirom na to da majstori to rade ručno i bez nacrta, svaka klupa je unikat.  

"Kolekcija se zove 'Touch' jer je rezbarena tekstura dizajnirana ne samo da bi dala novu estetsku dimenziju klupi, nego da izaziva zelju za dodirom. Taktilnost je esencijalna ljudska potreba koju postaje teže zadovoljiti u svijetu virtuelne realnosti te je tekstura na Touch kolekciji nastala kao neka vrsta odgovora na proces digitalizacije u komunikaciji i svakodnevnom životu.  Reakcije na novu kolekciju proizvoda su sjajne tako da su se našli na listama Best of Maison & Objet nekih od najuglednijih međunarodnih časopisa za dizajn i arhitekturu", izjavila je za Radiosarajevo.ba Bojana Nikšić iz konjičke uspješne kompanije Zanat.  

U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgledaju neki od dizajniranih predmeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije