Spahić: Otvoreno pismo UNESCO-u, Vijeću Evrope i Evropskoj Komisiji

Radiosarajevo.ba
Spahić: Otvoreno pismo UNESCO-u, Vijeću Evrope i Evropskoj Komisiji
Pixabay / Ilustracija

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava uputio je otvoreno pismo generalnoj direktorici UNESCO-a Audrey Azoulay, generalnoj sekretarici Vijeća Evrope Mariji Pejčnović Burić i predsjednici Evropske Ursuli von der Leyen.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovane gospođe,

Živimo u vremenu planetarne zabrinutosti za zdravlje i socijalne distance/ koronavirusa COVID-19/ koju svi u svijetu ocjenjuju kao veliko iskušenje za svakog čovjeka i čovječanstvo.Obilježavamo Dan knjige i autorskih prava inspirisani djelima Servantesa i Šekspira i autorskog stvaralaštva. Svaka Knjiga ima svoju Ružu u ovom Danu. Barcelona nam je darovala taj čudesni običaj razmjene dva dobra i decenijama ga u Sarajevu sa radošću slavimo.

Znam da svi možemo u ovom virtuelnom svijetu Knjigu i Ružu poslati online putem, ali to ne može zamjeniti ni na koji način doživljaje i osjećaje koje donosi čitanje knjige, miris i dodir ruže.

Pozivam vas da zajedno pokrenete odlučnu svjetsku kampanju da društva i države donesu razumne i odgovorne odluke koje se odnose na sve oblasti umjetnosti, kulturu, nauku, obrazovanje, komunikaciju i medije, jer bez njih nema ni održivog ekonomskog i socijalnog razvoja.

Pozivam vas da, u skladu sa svim konvencijama, rezolucijama, deklaracijama i agendama o zaštiti prirodne i kulturne baštine raznolikosti i žive stvaralačke umjetnosti i autorskih djela, upozorite svjetsku javnost na nedopustivo korištenje okolnosti u kojima danas živimo na planeti zemlji za bilo kakvu administrativnu kontrolu i restrikcije slobode stvaralaštva i riječi čega smo nažalost svjedoci.

Pozivam vas da preduzmete odlučujuće korake u saradnji sa svim vladinim i nevladinim organizacijama i institucijama u kreativnom oblikovanju opstojnosti temeljnih humanističkih,univerzalnih vrijednosti koje i simbolično i stvarno Knjiga i Ruža predstavljaju i za naše zdravlje i za opstanak civilizacije.
Šaljem vam sa ljubavlju i poštovanjem svoju knjigu poezije Sarajevski pauci i drugi kukci i Ružu,vječiti simbol ljepote i ljekovitosti.

Srdačno
Ibrahim Spahić
predsjednik Međunarodnog centra za mir
direktor Festivala Sarajevska zima"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije