“Slijepi pjesnik“ belgijske trupe Needcompany otvara 57. festival MESS

Radiosarajevo.ba
“Slijepi pjesnik“ belgijske trupe Needcompany otvara 57. festival MESS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Margeta Hašimbegović
Izvedom predstave “Slijepi pjesnik“ poznate belgijske trupe Needcompany, u subotu, 30. septembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica s početkom u 20 sati zvanično će biti otvoren 57. Internacionalni teatarski festival MESS.

U devet festivalskih dana, publika će imati priliku pogledati 29 predstava iz 15 zemalja, dok će se u okviru MESS OFF programa održati i izložba plakata, promocije knjiga i fotomonografije.

"Ceremonija otvaranja 57. Festivala MESS proteći će u znaku slavljenja različitosti svih identiteta ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini i pokazat će i ko sve svojim djelovanjem pokazuje ljubav prema našoj domovini i ko smatra i teatar svojim prostorom", istaknuo je Dino Mustafić, izvršni producent Festivala MESS povodom sutrašnjeg otvaranja.

Naglasio je da Festival želi pokazati da je Sarajevo još uvijek teatarski centar, a ne teatarska provincija. 

“U posebnom fokusu ovogodišnjeg fesitvala imamo bh. teatarska ostvarenja te inkluzivni teatar. S našim programima koji se distribuiraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, ulazimo u neke neobične teatarske prostore i donosimo teatarski sadržaj osobama koje su neopravdano zapostavljene u tom smislu“, rekao je Mustafić te izrazio nadu da će Festival MESS uskoro dobiti svoj teatarski prostor što je dugogodišnja želja direkcije.

“Nakon Balet Festa domaćini smo i festivalu MESS i jako sam sretna što će se dva velika teatarska autoriteta pojaviti na našoj sceni, a to su Paolo Magelli i Boris Liješević. Njihovi rukopisi su impozantni i te predstave će pokazati novu svježinu i snagu, a posebno smo sretni što će i naša predstava Otkrivanje žene biti dio ovogodišnjeg festivala“, navela je Marijela Margeta-Hašimbegović i izrazila želju da će se saradnja s festivalom MESS nastaviti i naredne godine.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naveo je koliko podrška države i društveno odgovornih kompanija znači za održavanje festivala.

“Naglašavam da rezultati konkursa federalnog ministarstva kulture i sporta još uvijek nisu objavljeni i ovom prilikom apeliramo da se prestane sa praksom zanemarivanja internacionalne kulture u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Kreševljaković te dodao da bez svesrdne pomoći dugogodišnjih partnera i sponzora, održavanje festivala ne bi bilo moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije