MESS OFF počinje u nedjelju izložbom plakata agencije Fabrika

Radiosarajevo.ba
MESS OFF počinje u nedjelju izložbom plakata agencije Fabrika
Od 30. septembra do 8. oktobra u Sarajevu i drugim bh,. gradovima odvijat će se 57. Internacionalni teatarski festival MESS

Prateći program 57. MESS-a, poznatiji pod nazivom MESS OFF,  počet će u nedjelju 1. oktobra izložbom plakata agencije Fabrika koja već dvije decenije stoji iza vizuelnog identiteta Festivala. 

U okviru MESS OFF programa održat će se i promocija knjige Davora Diklića, Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995., te promocija fotomonografije Hidajeta Delića Žene u opkoljenom Sarajevu, kao i promocija knjige Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište.

Festival MESS ove godine daje i svoju podršku Race for the Cure trci/šetnji za ozdravljenje. 

"Teatar je bio utočište za dušu. Oplemenjivao je naše živote. Knjiga Davora Diklića je neprocjenjive vrijednosti jer bilježi autentična svjedočanstva aktera teatarske scene u ratnim godinama, kao teatrološki zapis koji može snagom riječi rekonstruisati atmosferu građanskog i umjetničkog otpora ratnim razaranjima Sarajeva u periodu od 1992-1995.”, rekao je o ovoj knjizi bh. reditelj Dino Mustafić.

U ponedjeljak, 2. oktobra u Crvenom križu/krstu BiH u 14 sati promotori/ke će biti pored autora i Nihad Kreševljaković, direktor Festivala, te Dragan Stojković. U okviru Festivala, promocija će se održati i u Narodnom pozorištu Mostar u subotu 7. oktobra u 13 sati.

“Sve što želite, ili ne želite, da znate o opsadi možete vidjeti u njihovom pogledu. Hidajet je, prisjećajući se nekih od situacija, govorio kako su žene u periodu opsade uvijek izgledale sređene, lijepe i uredne i kao da su time prkosile situaciji u kojoj su se našle”, istaknuo je o fotomonografiji Hidajeta Delića Žene u opkoljenom Sarajevu Nihad Kreševljaković. 

Ovom prilikom, uz promociju fotomonografije, u četvrtak, 5. oktobra u 15 sati u SARTR-u, održan će biti i okrugli sto o temi Žene opkoljenog Sarajeva nekad i sad.

Knjiga Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište”otvara pitanje čije je kazališt i o tome će u Galeriji Gabrijel – Kamernog teatra 55 u petak, 6. oktobra u 15 sati razgovarati festivalski promotori-ke Ljubica Ostojić, Selma Spahić i Dino Mustafić.

Knjiga daje sažet i pregledan, sistemski uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim pozorištem. Riječ je o širokom spektru izvedbenih praksi koje su se razvijale od 1970-tih godina (ukorijenjene i utemeljene, kako knjiga pokazuje, u znatno starijim tradicijama i iskustvima) a pojavljuju se pod nazivom pozorište u zajednici, odgojno pozorište, pozorište za obrazovanje, pozorište za napredak, forum teatar, društveno pozorište i sl.

Kao dio društveno angažiranih aktivnosti Festivala MESS, u prostorijama Direkcije Festivala moguće je izvršiti svaki dan od 10 do 19 sati registraciju za trku/šetnju za ozdravljenje Race for the Cure BiH, koja je zakazana za subotu, 7. oktobar u 11 sati u Vilsonovom šetalištu.

Ulaz na sve sadržaje programa MESS OFF je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije