Strah, pobuna, sloboda i poštenje ključne riječi predstava iz regije

Radiosarajevo.ba
Strah, pobuna, sloboda i poštenje ključne riječi predstava iz regije
Na 57. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS iz regije će se predstaviti značajna rediteljska imena sa svojim novim ostvarenjima.

Iz Hrvatske stižu Paolo Magelli (Noćni život) i Anica Tomić (Magic evening), iz Crne Gore predstave koje su režirali Arpad Schilling (Dokle pogled seže) i Boris Liješević (Čuvari tvog poštenja), dok će Srbiju predstaviti rediteljski dvojac Maja Pelević i Olga Dimitrijević (Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ).

Jedno sasvim obično veče, dobru večeru i puno razgovora o svemu i ničemu prekinut će naizgled banalno pitanje "Čega se bojite?", a to pitanje će onda otvoriti nova. Kuda vas sve mogu odvesti vaši strahovi? U kojem trenutku strah postaje paranoja? U kojem trenutku više ne možemo raspoznati što je istina, a šta iluzija; ili je ipak sve istina i više nigdje nismo sigurni? Ova pitanja postavit će glumačka ekipa Teatra &TD u režiji Anice Tomić, a predstava je na programu u utorak, 3. oktobra u 22 sata u SARTR-u. 

U predstavi Noćni život, koja je na programu u u petak, 6. oktobra u 22sata u Narodnom pozorištu, Paolo Magelli sa Zagrebačkim kazalištem mladih zapitat će se je li pobuna danas moguća.

Tema ovog komada jesu različiti pokušaji otpora represivnome, depresivnome. Vrijeme, mjesto i nezadovoljstvo spojilo je ljude različitih generacija, društvenih statusa, životnih izbora. Ali, izgubljenost u besperspektivnosti svakodnevice, potraga za emocijama, borba za ostvarenje vlastitog identiteta - zajednička im je. 

Predstava Sloboda je naskuplja kapitalistička riječ je sigurno jedna od najoriginalnijih produkcija BITEF Festivala u ovih pedeset godina.

Dramaturginje Maja Pelević i Olga Dimitrijević su tvorci ideje i protagnistice, a predstava je rezultat njihovog istraživačkog putovanja u Pjongjang. U scenskoj formi dobro kontroliranog turističkog putovanja, autorice sagledavaju i propituju propagandne obrasce i stereotipe sjevernokorejskog totalitarnog režima i zapadnih neoliberalnih demokratskih društava, te načine na koje se pojam slobode prezentuje u datom kontekstu i kako se njime manipuliše.  

Dokle pogled seže nije isključivo crnogorska predstava. Koristeći se iskustvima i ličnim doživljajima glumaca-ica, kao i rediteljskim iskustvima iz Mađarske i Evrope, predstava priča priču o nekoj vrsti istočno-evropljanstva, kao generalnom životnom osjećaju.

Glumci i glumice su improvizovali na zadate teme; njih osmero igraju 25 različitih karaktera, od radnika-ca do ministra. Svi do jednog su kompleksni likovi, ispunjeni nadama i strahovima. Sve više i više se udaljavaju od realnosti - i baš to ih čini tako realnim.

Ovom predstavom, u produkciji Kraljevsko pozorište Zetski dom, pred festivalsku publiku se vraća reditelj Arpad Schilling, a  predstava je na programu u nedjelju 8. oktobra u 18 sati na sceni SARTR-a.

Stih iz crnogorske himne "…čuvari tvog poštenja…" proziva jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije - poštenje! Šta je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo. Ovo su pitanja koja Boris Liješević otvara u posljednjoj festivalskoj večeri sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta Podgorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije