Slavni Denis Goldfeld otvorit će koncertnu sezonu Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Slavni Denis Goldfeld otvorit će koncertnu sezonu Sarajevske filharmonije
/ Denis Goldfeld
Iako smo orkestar Sarajevske filharmonije slušali na gala koncertu povodom 70 godina Sarajevske Opere kao kvalitetnu, puzdanu i nesebičnu orkestarsku podršku plejadi solista koji su tu noć nastupili, otvaranje koncertne sezone tek predstoji.

Već smo navikli da od Sarajevske filharmonije dobijamo samo najbolje.  

Tako će i prvi ovosezonski koncert ovog najvećeg i najstarijeg orkestra u našoj zemlji proteći uz vrhunske goste - slavnog violinistu Denisa Goldfelda i dirigenta Uroša Lajovica.

Svečani koncert planiran je za četvrtak 29. septembra, uz pažljivo odabran program.  

Ruski violinista Denis Goldfeld, izuzetno tražen kao gost solista na koncertnim pozornicama širom svijeta, te nosilac mnogobrojnih internacionalnih nagrada, prvi put sarajevskoj publici predstavio se prije godinu dana. TAda je nastupio na svečanom koncertu povodom 450 godina Jevrejsje zajednice u Sarajevu, a sa scene je ispraćen dugotrajnim aplauzom.

Na koncertu otvaranja sezone 2016/’17 sa orkestrom Sarajevske filharmonije izvest će znameniti Koncert za violinu i orkestar u d-molu Jeana Sibeliusa, jedan od najizvođenijih koncerata violinske literature komponovane u dvadesetom stoljeću.

Pod dirigentskom palicom maestra Uroša Lajovica, dugogodišnjeg gosta dirigenta Sarajevske filharmonije, svakako ne treba propustiti ni izvedbu poznate 3. simfonije Ludviga van Beethovena, poznatije kao Eroica.

Kako se koncert održava u okviru „Godine kulture Austrija-BiH 2016”, te uz podršku Ambasade Austrije u Sarajevu, na programu će biti izvedeno i djelo austrijskog kompozitora Gottfrieda von Einema – Tanz-Rondo op. 27.

 Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u redovnim radnim terminima od 9-11.30 i 15.30-19.30 sati po cijenama od 10, 20 i 30 KM

Više informacija na www.saph.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije