Ramazanski koncert: U publici Reis, Izetbegovići, zamjenik premijera Turske...

Vesna Andree Zaimović
Ramazanski koncert: U publici Reis, Izetbegovići, zamjenik premijera Turske...
Svečano i lijepo bilo je večeras u sarajevskoj Vijećnici, gdje je uz prisustvo brojne publike i visokih zvanica, Sarajevska filharmonija održala svoj tradicionalni Ramazanski Koncert

Dirigent i kompozitor  Oguzhan Balci je svojim izborom repertoara koji se sastojao od njegovih kompozicija, donio dašak Istanbula i klasične turske muzike.

Koncert je organiziran u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre, a u publici su sjedili zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmuş, i njegovi domaćini, ambasador Turske Cihad Erginay i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Tu je bio i Reis ul-Ulema Husein Kavazović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predstavnici turskih institucija u BiH. . 

Oguzhan Balci je stari gost Sarajeva, a filharmonijom je dirigovao već nekoliko puta.  Ovaj turski kompozitor i dirigent koisti svaku priliku da promovira klasičnu tradiciju iz svoje zemlje a takve su i kompozicije koje smo čuli na koncertu. Osim Koncerta za  kemençe i orkestar,  uz solistu Derya Turkana, a čuli smo i savremeno djelo za tradicionalni turski instrument kanun - Memories of Istanbul, uz solistu  Serkana Halilija.

 "Veoma volim Sarajevsku filharmoniju i Vijećnicu, gdje sam nastupio i prošle godine. S obzirom da se radi o ramzanskom koncertu, pomislio sam da bi bilo dobro da nastupimo sa turskom klasičnom muzikom", rekao je u svojoj izjavi za Radiosarajevo.ba dirigent i autor Balci.

I nije pogriješio. Vrhunska izvedba sarajevskih filharmoničara obogaćena sjajnim solo dionicama školovanih turskih instrumentalista na kemençeu i kanunu, savršeno su se stilski uklopili u povod koncerta i najavili sutrašnji početak za muslimane svetog mjeseca ramazana. 

Naši čitatelji na Facebooku imali su priliku da kroz živi prijenos poslušaju zadnju kompoziciju. Poslušajte i pogledajte: 

Naredni koncert Sarajevske filharmonije najavljen je za 1. juli, u suradnji sa Ambasadom Austrije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije