Upoznajte turske muzičare koji će uveličati Ramazanski koncert

V.A.Z.
Upoznajte turske muzičare koji će uveličati Ramazanski koncert
Tradicionalno, Sarajevka filharmonija će i ove godine održati Ramazanski koncert.

Ovaj svečani umjetnički događaj najavljen je za subotu 4. juni, s početkom u 20,00 u sarajevskoj Vijećnici. Za sve koji su zainteresirani napomena - ulaz je besplatan! 

Koncert se organizira u suradnji s Turskim kulturnim centro Yunus Emre, a očekuje se da će u publici biti zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmuş, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Reis ul-Ulema Husein Kavazović i drugi visoki gosti. 

Na koncertu će premijermo u BiH biti izvedena tri djela turskog kompozitora Oguzhana Balcija, koji će ujedno predvoditi orkestar Sarajevske filharmonije.

Oguzhan Balci je stari gost Sarajeva, a filharmonijom je dirigovao već nekoliko puta.  Ovaj turski kompozitor i dirigent koisti svaku priliku da promovira klasičnu tradiciju iz svoje zemlje a takve su i kompozicije koje ćemo imati priliku čuti na koncertu. Osim Koncerta za  kemençe i orkestar, čut ćemo i savremeno djelo za tradicionalni turski instrument kanun - Memories of Istanbul, a kao solista nastupit će Serkan Halili.

 "Veoma volim Sarajevsku filharmoniju i Vijećnicu, gdje sam nastupio i prošle godine. S obzirom da se radi o ramzanskom koncertu, pomislio sam da bi bilo dobro da nastupimo sa turskom klasičnom muzikom. Započet ćemo Balkanskom uvertirom za simfonijski orkestar, u kojoj će slušatelji moći da naslute i neke utjecaje Makedonije. To je zato što je moja majka iz Tetova, a ona je na mene prenijela to naslijeđe. Slijedi Koncert za kemençe, koji sam napisao specijalno za Derya Turkana koji je večeras ovdje, jer je on 'kralj kemençea", kaže nam kompozitor i dirigent.

Solistu pitamo po čemu je specifičan ovaj tradicionalni instrument.

"Kemençe je gudački instrument koji postoji u tri varijante, od kojih ja sviram istanbulski kemençe. Specifičan je po tome što lijeva ruka žice pritišće noktima, što daje specifičan ton. Tek nekolicina instrumenata na cijelom svijetu se pritišću noktima", kaže nam  DeryaTurkan. On je studirao  ovaj instrument godinama na Istanbulskom konzervatoriju, a već sedamnaest godina je i predavač. Drži svoje majstorske kurseve čiji polaznici dolaze iz cijelog svijeta.

Drugi tradicionalni instrument koji ćemo čuti je kanun, nezamjenjiv u turskoj klasičnoj muzici. Na ramazanskom koncertu u Sarajevu čut ćemo ga u kompoziciji za koju autor kaže da ima elemente savremene muzike. 

Ovo je prilika da solistu zamolimo da nam predstavi kanun

"To je instrument koji je u istoj porodici sa čembalom, harfom i citrama. Potječe još iz 10. stoljeća, iz vremena Farabija koji je pisao o kanunu, ali se do danas mnogo promijenio. Ima 27 žica različitih visina, koje su trostruke, tako da ih je ukupno 81.  Sviraju se prstima i plektrumima. Najčešće se koristi u turskoj i arapskoj klasičnoj muzici, ali u posljednje vrijeme i u drugim vrstama, kao i u savremenoj muzici", kaže nam Serkan Halili, koji je kanun svira već dvadeset godina, a studirao je na Istanbulskom konzervatoriju.

Ramazanski koncert će za sve ljubitelje muzike biti prilika da uživaju u turskoj klasičnoj tradiciji, izvedenoj na najbolji mogući način, zahvaljujući vrhunskim muzičarima koje nam je dovela Sarajevska filharmonija. 

U našoj fotogaleriji pogledajte atmosferu s probe uoči velikog događaja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije