Sjećanje na velikog čovjeka: Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace'

5
Fena
Sjećanje na velikog čovjeka: Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace'
FOTO: Facebook / Jovan Divjak

Izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace" bit će otvorena u utorak, 16. aprila u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Realizira se kroz saradnju sa Udruženjem "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak", a uz podršku Općine Novo Sarajevo, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Jovan Divjak (1937-2021) bio je filantrop, oficir, pisac, predavač. Građani Sarajeva ga pamte kao džentlmena, ambasadora Sarajeva i BiH koji je čvrsto vjerovao da obrazovanje može pomoći u unaprjeđivanju društva.

Dodik ponovo provocira: Želi promijeniti naziv Srebrenice

Dodik ponovo provocira: Želi promijeniti naziv Srebrenice

Prvi dio izložbe čini autobiografsko obraćanje kroz razloženo oproštajno pismo Jovana Divjaka – ovo pismo je jasan i pregledan rezime njegove biografije nastao kao rezultat samorefleksije i analize vlastitog života. Drugi dio izložbe vezan je za priče Jovana Divjaka u periodu opsade Sarajeva, dok je treći posvećen njegovom životnom projektu, Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak".

Kroz fotografije, autentične predmete i glas Jovana Divjaka ova će izložba progovoriti o historiji Sarajeva, s kojim se Divjak povezao od 1966. godine i koje će biti i ostati njegova ljubav pretočena u djela i riječi (Sarajevo, mon amour). Cilj ove izložbe je da predstavi fragmente biografije Jovana Divjaka, ličnosti koja se istaknula kao vojni lider, humanitarac i borac za pravdu.

Znate li gdje se nalazi prva zastava Republike Bosne i Hercegovine?

Znate li gdje se nalazi prva zastava Republike Bosne i Hercegovine?

Ujedno, izložba se realizira u nadi da će predstavljene priče inspirisati posjetitelje i potaknuti na promišljanje o vrijednostima, životnim izborima i važnosti glasa pojedinca u turbulentnim ratnim vremenima, kao i u simboličkim bitkama koje nas čekaju kada se rat formalno zaključi.

Izložba je nastala kao prvi pokušaj muzeološkog iščitavanja lika i djela Jovana Divjaka, s ciljem da se kroz izložbu uspostavi platforma za buduća istraživanja – da se potakne promišljanje o društvenoj i vojnoj historiji, ali i dublje razumijevanje ličnosti i naslijeđa Jovana Divjaka, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije