Sjećanje na Srebrenicu: Ambasadorice u Češkoj zajedno izvele poemu „Hatidža“

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Srebrenicu: Ambasadorice u Češkoj zajedno izvele poemu „Hatidža“
Foto: Ambasada Češke Republike / Komemoracija za žrtve Srebrenice

U Pragu je 6. jula održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Češkoj centralni fokus ovogodišnje komemoracije stavila je majke Srebrenice, njihovu žrtvu, prkos i borbu za pravdu.

Zajedno sa ambasadoricom Martinom Mlinarević poemu "Hatidža" proslavljenog bosanskohercegovačkog pjesnika Mile Stojića izvele su ambasadorice akreditirane u Češkoj Republici.

Smiješi joj se odšteta veća od godišnje plate: Čistačica (38) digla kantu, presjeklo je u leđima...

Smiješi joj se odšteta veća od godišnje plate: Čistačica (38) digla kantu, presjeklo je u leđima...

Foto: Ambasada BiH u Češkoj: Komemoracija za žrtve Srebrenice

Poema Hatidža posvećena je srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović koja je u genocidu izgubila dva sina i supruga. Prikazan je i dokumentarac Memorijalnog Centra Srebrenica o ženama žrtvama rata koje su prošle silovanja i kojekakve torture, a koje su svojom hrabrošću i svjedočenjima najzaslužnije što su nalogodavci i izvršitelji genocida privedeni pravdi.

Okupljenima se obratila i ambasadorica Mlinarević, a održana je minuta šutnje za sve nevine žrtve ratova, s posebnim naglaskom na Srebrenicu i Ukrajinu koja danas prolazi sličan turoban scenarij.

Svojom inspirativnom i emotivnom muzičkom pratnjom komemoraciju je uveličala Aida Mujačić, profesorica klavira i pjevanja s Muzičke Akademije u Pragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije