Sjećanje na Sarajevo kroz objektiv: Izložba fotografija 'Grad ljubavi i stradanja'

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Sarajevo kroz objektiv: Izložba fotografija 'Grad ljubavi i stradanja'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izložba fotografija "Sarajevo - grad ljubavi i stradanja"

Izložbom fotografija "Sarajevo - grad ljubavi i stradanja" fotografa Danila Krstanovića i dodjelom Nagrade za doprinos čuvanju kulture sjećanja fotografu Krstanoviću, u četvrtak, 4. aprila, navečer je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine svečano otvoreno 29. izdanje Modula Memorije 2024, jednog od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope.

Direktor Scene MESS i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković kazao je da je izložba jedna od posljednjih koje je Krstanović radio u ratu i koja je imala putovanje kroz cijelu Evropu.

"Ipak mi smo se odlučili da uradimo potpuno novu postavku od 64 fotografije zahvaljujući njegovoj kćerki Renati Krstanović koja nam je izašla u susret i otvorila njegove fascinantne arhive", kazao je.

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Naglasio je da je to samo dio onoga što svjedoči o značaju Krstanovića i bogatstva koje Sarajevo ima kada je u pitanju fotografska historija i registriranje najznačajnijih trenutaka u cjelokupnoj historiji.

Kreševljaković je kazao da se Krstanović počeo baviti fotografijom još davne 1978. godine te da je fotoaparatom svjedočio različitim periodima.

Izložba fotografija
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izložba fotografija "Sarajevo - grad ljubavi i stradanja"

"Ipak smo se odlučili za ovu izložbu koja se direktno tiče perioda opsade Sarajeva i prvih dana prestanka opsade, jer smo smatrali da se radi o vjerovatno najvažnijem i najznačajnijem segmentu opisa Danila Krstanovića", zaključio je.

U okviru otvorenja, posthumno i dodijeljena Nagrada za doprinos čuvanju kulture sjećanja upravo fotografu Krstanoviću koju je preuzela njegova kćerka Renata.

"Odlučili smo se da ovu nagradu dodijelimo Krstanoviću jer su njegove fotografije jedan od najprepoznatljivih znakova Sarajeva iz perioda opsade i smatramo da je on to itekako zaslužio", kazala je koordinatorica Modula Memorije Hana Bajrović-Čardaković.

Renata Krstanović, koja je poklonila fotografije MESS-u, kazala je da izložba za nju predstavlja omaž njenom ocu, zbog čega je veoma emotivna na pozitivan način.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije