"Dah crte": Posjetite izložbu svestranog umjetnika Nedžada Begovića

0
Radiosarajevo.ba
"Dah crte": Posjetite izložbu svestranog umjetnika Nedžada Begovića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nedžad Begović, izložba

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba "Dah crte" autora Nedžada Begovića. Riječ je o izložbi sa kojom autor želi kroz najjednostavniji oblik likovnog izražaja crtu, odnosno liniju prikazati i ispričati različite priče i prikazati teme poput ljubavi, prirode, ptica, portreta i sl.

Izložba "Dah crte" afirmiše liniju kao jednu od glavnih osnova likovnog izražaja. Autor cijeli svoj likovni izražaj gradi u minimalističkoj formi i na taj način uspostavlja i gradi novu likovnu vrijednost. Radi se o digitalnoj umjetnosti i svi radovi su nastali putem mobitela i  aplikacije čija je osnova krivulja, odnosno linija. Na izloženim radovima autor se koristi sa dvije vrste linija, jedna koja sugeriše pokrete, dinamiku i asocijaciju i druga vrsta linije čiji je osnov tzv. inverzija Bazijerove krivulje. Autor do ideja dolazi kroz razne životne situacije, a svoja djela objavljuje svakodnevno na društvenoj mreži facebook gdje ljubitelji umjetnosti imaju priliku vidjeti sve radove i uživati u raznolikosti i kreativnosti svakog rada.

Istaknuti umjetnik i autor izložbe "Dah crte" Nedžad Begović rekao je da je želio da bude najjednostavniji na svijetu i da pokaže kako je nekada upravo to što je najjednostavnije i najizazovnije za prikazati.

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

"Već šestu godinu za redom, svaki dan održavam vlastitu kondiciju tako što svaki dan objavim po jedan rad. To je moje unutrašnje traganje za smislom tog dana. Da na nivou kreacije mogu nešto da uradim što mi se učini da ima neku vrijednost. Već godinu dana, svaki dan, bavim se uglavnom linijom i onda je profesor emeritus Stjepan Roš pogledao to i rekao ovo treba da se zove 'Dah crte' i ja sam to usvojio. Najteže je biti drugačiji. Ovo nosi neku svježinu i drugačije poimanje i ljudi već znaju moj stil i to nije malo kada vas prepoznaju po stilu. Ja gledam da sam najjednostavniji na svijetu, da uđem u minimalizam", rekao je autor Nedžad Begović.

Dodao je kako je Općina Novi Grad jedina lokalna zajednica koja na ovaj način pomaže umjetnicima i pruža im šansu da se istaknu i promovišu, te se zavalio na izvrsnoj saradnji i prilici da izloži svoje radove u općinskoj galeriji.

'Tajna otiska': Posjetite izložbu i pogledajte radove sarajevskih srednjoškolaca

'Tajna otiska': Posjetite izložbu i pogledajte radove sarajevskih srednjoškolaca

Predstavnica Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad istakla je kako od 2017. godine, od kada je Općina otvorila vrata svoje galerije mnogi umjetnici su imali priliku da izlože svoja djela i predstave se publici.

"Mi smo 2017. godine otvorili ovaj galerijski prostor i trudimo se svake godine da razvrstamo programske sadržaje i da damo mogućnost onima koji ne mogu otići u galeriju 'Roman Petrović' ili 'Umjetničku galeriju' i mnoge druge depadanse koji su centralnom dijelu grada i u Starom Gradu da tu umjetnost i kulturu prikažu ovdje u Novom Gradu. Ove godine smo izabrali malo drugačiji koncept, imali smo skulpture Darka Šabote kao individualnog umjetnika, sada su linije Nedžada Begovića, zatim slijedi saradnja sa Muzejom Sarajeva, Bošnjačkim Institutom, pa onda opet neki individulni umjetnik. Ne samo poznati umjetnici, već i  oni koji tek ulaze u ovaj svijet umjetnosti kako bi sebe prezentirali i pokazali svoj talenat", poručili su iz Službe za obrazovanje,  kulturu i sport Općine Novi Grad.

U galeriji Općine Novi Grad izloženo je 50 radova, od njih 300 koliko ih je do sada autor naslikao ovom tehnikom.

Izložba će za posjetitlje biti otvorena od 03.do 15. aprila 2024. godine, svaki radni dan od 10 do 16 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.

Nedžad Begović, izložba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Nedžad Begović, izložba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije