Ne propustite: Tradicionalna izložba Collegium Artisticum 5. aprila

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Tradicionalna izložba Collegium Artisticum 5. aprila
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Galerija Collegium Artisticum

Svečano otvorenje izložbe i dodjela nagrada "Collegium Artisticum 2024" bit će upriličeni u petak, 5. aprila, s početkom u 17.30 sati.

Suorganizatori selektivne godišnje izložbe Collegium Artisticum su: Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini, Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javna ustanova Collegium Artisticum.

Ova kolektivna izlaganja, posvećena Danu grada Sarajeva, imaju tradiciju koja traje od 1975. godine kada je izložbom "Collegium Artisticum 1975"otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Izložba Collegium Artisticum, vezana za značajan datum iz historije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao manifestacija od posebnog interesa za Grad, a kroz svoju dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka.

Svake godine u aprilu, publika ima jedinstvenu priliku da u prostoru galerije Collegium Artisticum pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti.

Na ovogodišnjoj izložbi, 45. po redu, biće predstavljeno više od dvije stotine radova bosanskohercegovačkih umjetnika, dizajnera i arhitekata, a na otvorenju izložbe biće dodijeljene nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija udruženja.

Izložba će biti otvorena za posjete do 23. aprila 2024. godine, od ponedjeljka do petka, u terminu od 10.00 do 18.00 sati.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije