Izložba autora Thomasa Steyaerta od 1. augusta u Galeriji Collegium artisticum

0
Radiosarajevo.ba
Izložba autora Thomasa Steyaerta od 1. augusta u Galeriji Collegium artisticum
Foto: Collegium artisticum / Izložba otvorena od 1. avgusta

Izložba PLAYFUL BATTLES/RAZIGRANE BORBE na kojoj će se sa ciklusima slika i crteža predstaviti autor Thomas Steyaert bit će otvorena za posjete od 1. do 14. avgusta 2023. godine, od ponedjeljka do petka u terminu od 10 do 18 sati u Galeriji Collegium artisticum.

Thomas Steyaert je koreograf, performer i vizuelni umjetnik, rođen 1978. godine u Roeselaru (Belgija).

Crteži za projekat Razigrane borbe su nastali u vrijeme pandemije koronavirusa (COVID-19) u trenutku ograničenja kretanja i drugih mjera restrikcije. Radovi su odgovor na kolektivni strah, usamljenost, nedostatak fizičkog kontakta, te buntovništva.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Thomasovo zanimanje za transformaciju priča i istine kroz digitalizaciju i platforme društvenih medija inspiriralo ga je u posljednjoj fazi slikarske prakse da eksperimentiše s digitalnim dekonstrukcijama i rekonstrukcijama starijih radova. Manipulirani prikazi postaju neprepoznatljive varijacije originala. Uočljivi su samo fragmenti oblika i boja. Slikajući transformirane prikaze nanovo na platno, Thomas komentira manipulaciju i različita tumačenja priča i istine u širem kontekstu digitalizacije.

Razigrane – “Ja pristupam svojim crtežima i slikama na razigran način. Uporedo sa praksom korištenja tijela kao umjetničkog medija, ja testiram, eksperimentišem i istražujem kroz različite stilove i materijale na nekompromisan način.”

Podijeljene nagrade na izložbi Collegium artisticum 2022

Podijeljene nagrade na izložbi Collegium artisticum 2022

Borbe – “Kao u svakoj kreaciji, moraš naići na prepreke. Svaka nova nanesena linija na papir može predstavljati problem. Rješenje za kompoziciju, te odabir odgovarajuće boje ili materijala idu pod ruku sa sumnjom. Aspekt greške i onog nepoznatog skupa egzistiraju, i u isto vrijeme oni stvaraju unutarnju borbu.”

SCENSKI/PERFORMATIVNI RAD

Upotrebom tijela kao umjetničkim medijem Thomas Steyaert istražuje sistem fizičke, odnosno direktne komunikacije između izvođača u realnom vremenu. Upotreba tijela se može promatrati kroz odnose promjena unutar društva – kretanja koja testiraju, mapiraju i transformiraju specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena; na taj način umjetnik stvara mogućnosti za višestruko isčitavanje i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrijednosti i povezivanja.

Njegov scenski rad je prikazivan u pozorištima, na festivalima, u muzejima i na site-specific lokacijama u Evropi i inostranstvu. Jedan od njegovih najbližih umjetničkih saradnika, sa kojim dijeli praksu upotrebe tijela kao umjetničkog medija, portugalski je umjetnik pokreta – Raul Maia.

Thomas Steyaert pridaje veliku važnost pitanju što njegova umjetnička praksa može doprinijeti društvu. Godine 2016, zajedno sa četiri sarajevska umjetnika (BiH), osniva umjetnički kolektiv 'Moving Island'. Za cilj imaju proizvesti multimedijalne projekte u lokalnim zajednicama i pokušati podići svijest o značaju društveno angažiranih praksi u umjetnosti i mogućnostima pozitivnih promjena u zajednicama kroz umjetničku praksu.

SLIKE/CRTEŽI

Njegovo školovanje i dugogodišnje međunarodno iskustvo kao plesača, performera i koreografa stvorilo je u njemu značajnu radoznalost i interesovanje za upotrebu, kreiranje i estetiku prizora u različitim umjetničkim medijima.

Izložba otvorena od 1. avgusta
Foto: Collegium artisticum: Izložba otvorena od 1. avgusta

Radoznalost je polako inspirisala male radove crteža i slika. U početku, ova praksa je zadovoljavala njegovu potrebu da popuni 'prazan prostor' između performansa i koreografskih projekata. Vremenom, ova praksa je postajala sve važnija, a slikarstvo i crtanje su počeli okupirati značajan dio njegovog vremena.

Materijali su se umnožavali, površine su se mijenjale, a fascinacija za teksturom i bojom je također rasla.

Slikanje i crtanje su sada postali bitne komponente njegovog umjetničkog jezika. Stil varira od figurativnih, naivnih i stripovskih do razrađenijih i složenijih apstraktnih i figurativnih radova.

I ovdje se slikarska praksa može promatrati kroz odnose promjena unutar društva – boje i oblici koji testiraju, mapiraju i transformiraju specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena stvarajući paralelu s umjetnikovom upotrebom tijela kao umjetničkog medija.

Izložba otvorena od 1. avgusta
Foto: Collegium artisticum: Izložba otvorena od 1. avgusta

Godine 2016. imao je svoju prvu samostalnu izložbu naziva 22 slike, historija razigranih borbi u Jatki78 u Pragu (Češka). Godine 2019. organizuje samostalnu izložbu slika, grafika i crteža Bez naslova u Nacionalnoj galeriji BiH. Godine 2020. ima samostalnu izložbu Neki radovi u Galeriji Brodac u Sarajevu (BiH), a 2022. godine izlaže seriju crteža u Malpertuisu u Tieltu (Belgija).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije