Sjećanje na dan kad je Jasmila Žbanić donijela berlinskog Zlatnog medvjeda u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na dan kad je Jasmila Žbanić donijela berlinskog Zlatnog medvjeda u BiH
Foto: EPA-EFE / Jasmila Žbanić i nagrada na Berlinaleu

Na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 18. februara 2006. godine, film Grbavica rediteljice Jasmile Žbanić je osvojio najprestižniju nagradu Zlatnog medvjeda.

Bila je to druga najznačajnija nagrada za bh. kinematografiju nakon Oscara za Ničiju zemlju Danisa Tanovića, te najveći europski uspjeh nekog filma s područja bivše Jugoslavije nakon 1990., ako se izuzme canneska pobjeda Emira Kusturice 1995. s filmom francusko-njemačke proizvodnje. Sedam godina kasnije, Tanović će za Epizodu u životu berača željeza osvojiti Srebrnog medvjeda za najbolji film, a Nazif Mujić Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu.

No, vratimo se na 56. Međunarodni filmski festival u Brelinu koji se održavao od 9. do 19. februara 2006. godine, a u konkurenciji za glavnu nagradu Zlatni medvjed našlo se 19 filmova.

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Žiri u sastavu: Charlotte Rampling (Velika Britanija), Matthew Barney (Sjedinjene Američke Države), Yash Chopra (India), Marleen Gorris (Nizozemska), Janusz Kamiński (Poljska), Armin Mueller-Stahl (Njemačka), Fred Roos (Sjedinjene Američke Države) i Lee Young-ae (Južna Korea) odlučio je da glavnu nagradu dodjele filmu Grbavica rediteljice Jasmile Zbanić.

Grbavica je Jasmilin prvi dugometražni igrani film, a pored Zlatnog medvjeda, film je dobio i posebnu nagradu Ekumenskog žirija, te Nagradu za mir. 

Film govori o majci koja je bila žrtva silovanja u sarajevskom naselju Grbavica tokom opsade 1992.-1995. i njenoj kćerki, koja ne zna istinu o tome. Uloge su ostvarili Mirjana Karanović i tada prvi put na filmu mlada Luna Zimić Mijović (danas Lozić): "Samohrana majka Esma želi svojoj dvanaestogodišnjoj kćerki ispuniti želju i priuštiti joj odlazak na školsku ekskurziju. Da bi dobila popust na putovanje, Sari treba uverenje da joj je otac poginuo kao šehid. Esma uporno izbegava da joj da uverenje. Ona bi radije pronašla način da plati punu cenu ekskurzije. Smatra da je time što svojoj kćerki nije rekla istinu o njenom ocu zaštitila i sebe i nju."

Inače, film na IMDb-u ima ocjenu 7.2, dok Rotten Tomatoes izvještava da je 98% kritičara dalo filmu rejting "Certified Fresh", na osnovu 43 recenzije sa prosječnom ocjenom od 7.6/10, s komentarom sitea koji navodi: "Emocionalno iskrena i dirljiva drama, Grbavica spretno istražuje emocionalne ožiljke koje svi ratovi ostavljaju na one koji su ih preživjeli"

Scenario: Jasmila Žbanić; 
Režija: Jasmila Žbanić, Barbara Albert; 
Producent: Tanja Aćimović; 
Uloge: Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev, Jasna Ornela Berry

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije