Počelo Berlinale: Festival otvorio novi film Cilliana Murphyja

0
Radiosarajevo.ba
Počelo Berlinale: Festival otvorio novi film Cilliana Murphyja
Foto: EPA - EFE / Sve spremno za 74. izdanje Berlinalea

U Berlinu. 15. februara, je počelo 74. Međunarodni filmaski festival (Berlinale) na kojem se 20 filmova takmiči za glavnu nagradu, Zlatni medvjed.

Festival je otvorio film Small Things Like These reditelja Tima Mielantsa s glumcem Cillianom Murphyjem, inače favoritom za prestižnog Oscara za ulogu u filmu Opennheimer.

Irski film se takmičio za Zlatnog medvjeda, kao i novi filmovi Oliviera Assayasa, Bruna Dumona i Matija Diopa.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Na spisku su još A Traveler’s Needs sa slavnom Isabelle Hipper i La Cocina meksičkog reditelja Alonsa Ruizpalaciousa u kojem glumi Rooney Mara.

Na festivalu je u takmičarskom dijelu bio prikazan My Favorite Cake iranskih reditelja Marijam Moghadam i Behtapa Sanehe, kojima su iranske vlasti zabranile put u Berlin.

Čuveni reditelj Martin Scorsese je dobio počasnog Zlatnog medvjeda.

Nagrade će 24. februara, dan prije zatvaranja festivala, dodijeliti žiri kojim predsjedava meksička glumica kenijskog porijekla Lupita Nyong’o.

Na festivalu su bili prikazani i filmovi produkcije Netflix, kao što je Spaceman u kojem Adam Sandler glumi astronauta poslatog u daleke krajeve Sunčevog sistema da bi skupljao misteriozni drevni prah.

Bli su prikazan i Netflixov Supersex, priča o italijanskom porno glumcu Roccu Siffrediju.

Zlatnog medvjeda je prošle godine dobio francuski dokumentarni film Sur l´Adamant, priča o psihijatrijskoj dnevnoj bolnici na brodu na Seni u Parizu.

Ovogodišnji 74. filmski festival bit će održan u pozadini rata na Bliskom istoku i protesta protiv ekstremne desnice u Njemačkoj.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu se dodjeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Grand prix žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Teddy za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije