Sjajni zagrebački glumci u Sarajevu: Kazalište Gavella na sceni NPS-a

Radiosarajevo.ba
Sjajni zagrebački glumci u Sarajevu: Kazalište Gavella na sceni NPS-a
/ Umišljeni bolesnik u izvođenju Gavelle
Poznati zagrebački teatar gostuje u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz klasičnu satiru legendarnog Jeana Baptistea Mollierea.

Enes Vejzović, Anja Šovagović Despot i Barbara Nola samo su neki od sjajnih glumačkih imena koja ćemo imati priliku vidjeti 3. novembra na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu u komediji Umišljeni bolesnik.

Režiju Kreše Dolenčića hrvatska kritika ocijenila je pohvalno, ističući da redatelj i suradnici "točno prepoznaju mjesta na kojima izvornik vrišti aktualnošću, svjesni da je publika dovoljno inteligentna i da joj ne treba crtati i time banalizirati i razvodnjavati remek-djelo".

Ovom predstavom realizira se gostovanje poznatog zagrebačkog teatra Gavella.  

Ulaznice za predstavu Umišljeni bolesnik koja je na programu Narodnog pozorišta u Sarajevu u četvrtak 3. novembra, već su rasprodane. 

Ovaj zanimljivi tekst koji govori o pohlepnim liječnicima u doba francuskog kralja Luja 14. bio je i posljednji komad slavnog komediografa - igrajući ga na sceni doživio je napad iskašljavanja krvi, s obzirom na to da je bolovao od tuberkuloze. Odigravši predstavu do kraja, Moliere je preminuo nekoliko sati kasnije.

Od tada potječe i glumačko praznovjerje da zelena boja donosi nesreću, s ozbirom na to da je slavni satiričar te večeri bio u zelenom. Njegova djela danas spadaju u red najznačajnijih komedija svih vremena i nalaze se na repertoaru svih značajnih pozorišnih kuća na svijetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije