Sjajna prilika za mlade talente: NPS objavio poziv na audiciju

0
Radiosarajevo.ba
Sjajna prilika za mlade talente: NPS objavio poziv na audiciju
FOTO: NPS / Pozorište

Narodno pozorište Sarajevo objavilo je poziv na audiciju.

"Pozivamo studente Akademije scenskih umjetnosti - odsjek za glumu i diplomirane glumce i glumice na audiciju za učešće u operskoj premijeri „Prodana nevjesta“ kompozitora Bedřicha Smetane.

Audicija će biti održana u petak, 1. oktobra 2021. u 10:00 sati, na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Prijave se mogu poslati na email: opera@nps.ba najkasnije do četvrtka 30. septembra 2021. do 12:00 sati", navodi se u pozivu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava kako je najavljeno, premijerno će biti izvedena 30. novembra 2021. godine.

Zanimljiv je podatak da je „Prodana nevjesta“ Bedřicha Smetane premijerno postavljena 9. novembra 1946. godine, datum koji obilježava službeni početak rada sarajevske Opere. U ovoj godini, na pomenuti datum, Opera će obilježiti 75 godina postojanja. Među prvim dirigentima sarajevske Opere bio je Konstantin Bernhard, a u paru sa Oskarom Danonom dirigovao je „Prodanom nevjestom“. Režiser je bio Rudolf Ertl, koreograf Eduard Venier a scenograf Roman Petrović.

Nakon premijere iz 1946. godine, "Prodana nevjesta" je postavljana još tri puta na sceni Narodnog pozorišta (14. 6. 1961., 25. 5. 1974. i 7. 1. 1984. godine).

Prije 71 godinu, 25. maja 1950. godine praizveden je balet u tri čina Žetva kompozitora Borisa Papandopula i koreografkinje Nine Kirsanove, kojim je obiježen početak rada sarajevskog Baleta.

Podsjećamo, u kući na Obali sva tri umjetnička ansambla rade u punom pogonu na pripremi novih produkcija koji će biti i simbolični povratak pozorišta u život. Razlog za ovako intezivan rad jeste u povodu velikog jubileja sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Do kraja kalendarske godine, planira se realizirati tri premijerna izvođenja: Nušićeva „Protekcija“, opera „Prodana nevjesta“ kompozitora Bedřicha Smetane i balet „Žetva“ kompozitora Borisa Papandopula.

Više informacija o aktuelnim predstavama i novim dešavanjima u Narodnom pozorištu Sarajevo čitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije