! / Praznična atmosfera obilježit će oktobar u NPS-u: Premijera, gala koncert, balet...

29. 09. 2021. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Narodno pozorište Sarajevo slavi veliki jubilej sto godina rada i djelovanja, u povodu kojeg će Kuća na Obali, kroz bogat repertoar, biti epicentar kulturnih dešavanja u mjesecu oktobru.

U sklopu 61. izdanja Festivala MESS na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo od 1. do 6. oktobra bit će izvedene četiri predstave.

U petak, 1. oktobra 2021. godine u 19:30 sati, na sceni NPS bit će postavljena drama Čehovljeva prva predstava u produkciji Dead Centra iz Dublina, u režijskoj postavci Bena Kidda i Busha Moukarzela.

Dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo Snijeg, koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić, je u nedjelju, 3. oktobra 2021. godine u 19:30 sati. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović.

Predstava Snijeg - undefined

Foto: Sulejman Omerbašić: Predstava Snijeg

U ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine u 19:30 sati na programu 61. izdanja Festivala MESS naći će se predstava Narodnog pozorišta Tuzla Kreketanje rađena po tekstu Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta.

Beogradsko dramsko pozorište sarajevskoj publici predstavit će se sa predstavom Čitač autora Fedora Šilija (rađena po motivima romana Bernharda Schlinka), u režiji Borisa Liješevića, u srijedu 6. oktobra  2021. godine u 19:30 sati.

Festival MESS zadržava pravo izmjene programa.

U subotu, 9. oktobra 2021. godine u 20 sati, u okviru festivala 27. Sarajevske večeri muzike, na sceni NPS bit će upriličen koncert Gala opera posvećen stogodišnjici rada i djelovanja Narodnog pozorišta, u izvedbi solista i hora Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Dario Vučić.

Ekskluzivni gosti Gala opere bit će: Ivana Lazar, Željko Lučić, Mikheil Sheshaberidze i Ivo Lipanović, koji će nastupiti uz soliste Opere NPS: Ivana Šarića, Ademu Pljevljak-Krehić, Amira Saračevića, Denisa Isakovića, Katarinu Kikić, Leonarda Šarića i Marka Kalajanovića.

U četvrtak, 21. oktobra 2021. godine u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta premijerno će biti izvedena dramska predstava Protekcija autora Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića.

Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi će igrati: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Reprizna izvođenja Nušićeve Protekcije planirana su za petak, 22. oktobra 2021. godine i subotu, 23. oktobra 2021. godine sa početkom u 19:30 sati.

Premijera dramske predstave Protekcija bit će izvedena u sklopu "Dana europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

Komedija Balkanski špijun u Sarajevu autora Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji reditelja Sulejmana Kupusovića, bit će izvedena u ponedjeljak, 25. oktobra 2021. godine u 19:30 sati.

Predstave NPS-a - undefined

Foto: NPS: Balkanski špijun

Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Aldin Omerović, Merima Lepić-Redžepović i Milan Pavlović.

Baletnu predstavu Don Quijote u adaptaciji, koreografiji i režiji Ronalda Savkovića, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, izvest će solisti i ansambl Baleta u srijedu, 27. oktobra 2021. godine, sa početkom u 19:30 sati.

Predstava je rađena na temelju jednog od najvećih književnih djela u historiji svjetske literature Don Quijote španskog pisca Miguela de Cervantesa. Kompozitor baleta Don Quijote je Ludwig Minkus, dramaturgiju i izbor tekstova potpisuje Darko Lukić.

Kao predložak za baletni libreto izabrana je jedna epizoda o ljubavi Basilia i Quiterije iz drugog dijela Cervantesovog romana u kojem se govori o tome kako je lukavi mladić Basilio na prevaru dobio ruku svoje drage Quitarije.

Balet Don Quijote bit će izveden u sklopu "Dana europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

Sarajevski Don Quijote; Foto: Mišo Prodanović - undefined

: Sarajevski Don Quijote; Foto: Mišo Prodanović

U subotu, 30. oktobra 2021. godine sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta dramski ansambl NPS izvest će predstavu To nikad nigdje nije bilo rađenu po motivima romana Tvrtka Kulenovića Istorija bolesti, za koju je adaptaciju i dramatizaciju uradio Darko Lukić, dramaturgiju potpisali Vedrana Božinović i Darko Lukić, a režiju Dino Mustafić.

U predstavi igraju: Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Dino Bajrović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Mak Čengić, Helena Vuković, Hana Zrno i Adnan Salihović.

“Dokumentarno i dokumentarističko predložak je i oslonac za našu predstavu, u onoj mjeri u kojoj su to bili i za roman Tvrtka Kulenovića. Kao inspiracija za umjetničko istraživanje koje je u ovom slučaju teatar sjećanja. Teatar koji je, kako bi Heiner Müller rekao, prozor kroz koji gledamo u prošlost. Istovremeno je on ovdje i okvir za sliku naše sadašnjosti. Možda preko njegovog ruba pomalo izvirujemo i u neku još nevidljivu, maglovitu budućnost. Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sjećanje, propitivanje, svjedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih povijesti s onim velikim, kolektivnim, službenim povijestima. U stotoj godini trajanja, Narodno pozorište u Sarajevu ovom se predstavom prisjeća mnogih svojih sretnih i nesretnih dana, bezbrojnih ljudi i sudbina koje su ga kroz to vrijeme obilježavale i koje je ono obilježavalo. Slavi sve ono što je i u drugim velikim kućama na drugačije načine bilo. I prisjeća se onoga što nikad, nigdje nije bilo", rekao je Darko Lukić.

Sve programske aktivnosti Narodnog pozorišta Sarajevo se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: [email protected], telefonskim putem na broj: 033 221 682. Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 -11:30 i 15:30-19:30 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA