Sinestezija frontmena Činčile odražena u umjetničkom performansu

Radiosarajevo.ba
Sinestezija frontmena Činčile odražena u umjetničkom performansu
Performans Vanje Solakovića, frontmena benda Činčila, održan je u srijedu u prostoru galerije Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Art Ritual je kombinacija improvizovane muzičke izvedbe, akcionog slikarstva i skulptura koje čine jedan kompletan multimedijalni umjetnički izražaj.

"Muzika koju vidim i skulpture koje čujem bude u meni posebne impulse koje pomoću performansa izvodim, te u istom trenu oslikavam platno sa ciljem bilježenja kompletne ambijentalne priče koja se dešava u tom posebnom momentu koji je neponovljiv, budući da je kompletan performans iniciran improvizacijom.

Za konačni rezultat djela bitni su mnogobrojni faktori, prvenstveno hemijski procesi u organizmu, koji diktiraju raspoloženje u datom trenutku, spoj psihičke i fizičke energije, koja djeluje kao jedno. Nisam siguran da li je unutrašnje stanje to koje je vođeno biohemijskim ritmom, ili uticajem akumuliranja drugih energija, međutim, svjesno se prepuštam impulsima koji izlaze iz podsvijesti i stvaraju djela. Ekspresivnost, pa čak i nepromišljenost, u datom momentu dozvoljavaju podsvijesti da stvara", navodi autor performansa Vanja Solaković.

Uz Solaković performans su izvodili i basista Ismar Žalica, te bubnjar Jan Delić.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije