Simpozij, festivali i koncerti: Muzička akademija sprema bogat program u aprilu

Radiosarajevo.ba
Simpozij, festivali i koncerti: Muzička akademija sprema bogat program u aprilu
/ Ilustracija
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu ovih dana najavila je mnoštvo događaja koje će organizirati u toku mjeseca aprila, a kojim će se obogatiti muzička ponuda u Sarajevu.

Tim povodom predstavljena je čitava serija događanja koja se sastoji od naučnog skupa, dva festivala i ča sedam koncerata.

Prvi od ovih događaja jeste Sonemus festival, koji će trajati od 2. do 9. aprila, te će tokom ovog perioda Sarajevo biti pretvoreno u regionalnu, ali i europsku prijestolnicu savremenog umjetničkog izraza.

Kao važan događaj u aprilu ističe se i 21. simpozij ICTM studijske grupe Muzički instrumenti, kojeg organiziraju Internacionalno vijeće za tradicionalnu muziku (ICTM) - Nacionalni komitet u BiH i Muzička akademija UNSA. Ovaj simpozij će se održati od 5. do 8. aprila u prostorijama Muzičke akademije, a javnosti će se tom prilikom predstaviti preko 40 aktivnih učesnika.

U okviru samog simpozija bit će održana dva koncerta: Koncert tradicionalne muzike 5. aprila u Bosanskom kulturnom centru, te Koncert bh. klavirske minijature 7. aprila u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Posebno osvježenje predstavljat će šesti po redu Sarajevo International Guitar Festival, kroz koji će od 6. do 10. aprila prodefilirati neka od najznačajnijih imena iz svijeta gitare.

Pored bogatih festivalskih i simmpozijskih dešavanja, Muzička akademija će organizirati ustaljene aktivnosti kroz Koncertnu sezonu, a važno je napomenuti da je ulaz na sva ova dešavanja besplatan.

Koncertna sezona u aprilu:

- Orkestar Muzičke akademije UNSA (12. april u JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo od 18 sati);
- Students On Stage (19. april u Muzičkoj akademiji UNSA od 19.30 sati);
- Recital: YeonJu Jeong, violina i Višnja Bakalar, klavir (20. april u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića od 19.30 sati);
- Recital: Marina Tomić, violina i Dina Fejzić, klavir (21. april u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića od 19.30 sati);
- Recital: Emina Smolović, violina i Milica Lawrence, klavir (25. april u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića od 19.30 sati).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije