Bilo je divno: Premijerno izveden "San ljetne noći"

V.A.Z.
Bilo je divno: Premijerno izveden "San ljetne noći"
Radiosarajevo.ba / Aplauz za San ljetne noći
Sarajevska filharmonija zaslužna je za još jedan nezaboravan muzički događaj.

Pod ravnanjem dirigentice Samre Gulamović, sinoć je prvi put u BiH izvedeno djelo San ljetne noći  Felixa Mendelssohna nastalo prema literarnom predlošku Williama Shakespearea. 

Postaviti ovu scensku muziku na repertoar sarajevskog orkestra naročito je vrijedan programski poduhvat - radi se o jednosatnoj suiti za simfonijski orkestar, naratora, dva soprana i ženski hor.

Tako smo sinoć na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu imali zadovoljstvo čuti sopranistice Ademu Pljevljak Krehić i Aidu Čorbadžić, djevojački hor Cantabile kojeg je pripremila Željka Andrić,  glumca Marija Drmaća, uz orkestar u kojem su ovaj posebno važnu ulogu imale sekcije duhača.

Mendelssohn je od malih nogu bio očaran Shakespeareom - još kao dijete je sa svojom sestrom Funny priređivao mini predstave za ukućane.  Zato ne čudi da je već sa 16 godina skladao uvertiru San ljetne noći kao zasebno djelo. Mnogo godina nakon toga, sada već srednjovječni kompozitor na ovo piše dodatak i tako je, pod oznakom Op. 61, nastala scenska muzika ovog naslova. Čarolija Shakespearove fantastične komedije dočarana je kroz programsko poigravanje light motivima, pažljiv odabir zvučnih boja, te zanimljivu raspodjelu "uloga" između pjevačica i naratora. U Mendelssohnovom programskom tekstu glavnu riječ vode vilenjak Puck, čarobnjak Oberon i vile, dok glavni akteri priče spavaju. 

Maestra Gulamović s mnogo je senzibiliteta ravnala sinoćnjom premijernom izvedbom postigavši idealan zvučni balans kojim je naglašena "bajkovitost" literarnog predloška.  Pozitivna energija koja je vladala scenom uskoro je obavila i publiku koja je San ljetne noći doživjela s istinskim uživanjem. Predivan vilinski duet u izvođenju dviju sopranistica kao i razigrane melodije namijenjene horu ispunile su nas ljepotom. 

Velike zasluge pripadaju Mariju Drmaću kao naratoru koji je interpretirao nekoliko "likova" i s mnogo duha nam prenio ritam i boju Shakespeareovog stiha.

San ljetne noći u izvedbi Sarajevske filharmonije dočarava nam uzbudljiv umjetnički susret dvojice genija - jednog literarnog i jednog muzičkog. Ovo je prava poslastica na repertoaru Sarajevske filharmonije i prava bi šteta bila kada se ova simfonijska jednočinka ne bi našla na redovnom repertoaru. 

Za sve vas koji ste propustili sinoćnju premijeru preporuka - večeras, u petak 31. marta, odslušajte prvu reprizu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije