Sezona Italijanske kulture u BiH obilježit će i 155 godina diplomatskih odnosa

Radiosarajevo.ba
Sezona Italijanske kulture u BiH obilježit će i 155 godina diplomatskih odnosa
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sezona italijanske kulture u Bosni i Hercegovini

Ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi predstavio je program VII Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, koja će od septembra do decembra ponuditi građanima brojne programe kojima će se predstaviti italijanska kultura.

Program Sezone italijanske kulture je započeo izložbom o italijanskim narodnim običajima koja je otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, a sinoć je u Historijskom muzeju BiH otvorena Multimedijalna izložba „Uspon i pad“ zajednički fotografski projekat italijanskog umjetnika Matea Ceschia i Jima Marshalla.

Najvažniji događaj ovogodišnje Sezone italijanske kulture, kako je istakao ambasador, je seminar koji će se održati 28. i 29. novembra, kojim će biti obilježena 155. godišnjica diplomatskih odnosa između Italije i Bosne i Hercegovine.

"Diplomatski odnosi između Italije i BIH ustanovljeni su 20. juna 1863. otvaranjem prvog Generalnog konzulata kraljevine Italije, na čijem čelu se nalazio Konzul Cesare Durando", naveo je ambasador.

Ovom prilikom bit će prezentirana i knjiga o 155 godina bilateralnih diplomatskih odnosa.

U narednom periodu kako je istakao ambasador Nicola Minasi bit će organizirana sedmica italijanskog jezika, koja će se održavati od 14. do 20. oktobra na univerzitetima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Program Sezone italijanske kulture obuhvatit će i Sedmicu italijanskog filma, te Sedmicu italijanske kuhinje kao i brojne druge događaje.

Ambasador Minasi također je prilikom susreta s predstavnicima medija govorio i o bh. pjesniku Emiru Sokoloviću, koji je kako je istakao "poznat i priznat pjesnik u Italiji i dobitnik brojnih nagrada i priznanja". Tako mu je i ovom prilikom ambasador Italije u BiH uručio Međunarodnu nagradu za književnost Grada Arce za najbolje djelo inostranog autora.

Sokolović koji je i osnivač i voditelj Međunarodnog književnog festivala „Pero Živodraga Živkovića“ koji će se održati 26. i 27. septembra u Zenici govorio je o festivalu, na kojem će kako je istakao uz brojne evropske autore učestvovati i 18. pjesnika iz Italije, te o svojoj posvećenosti poeziji te povezanosti s Italijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije