Vinicio Capossela otvara 5. Sezonu italijanske kulture u BiH

Radiosarajevo.ba
Vinicio Capossela otvara 5. Sezonu italijanske kulture u BiH
Tradicionalni Mjesec italijanske kulture u BiH, koji je četiri izdanja doživljavao tokom novembra, ove godine prerasta u Sezonu italijanske kulture u BiH koja će biti otvorena koncertom vrhunskog italijanskog kantautora Vinicija Capossele.

U tom povodu danas je u Ambasadi Italije u Sarajevu održana konferencija za medije. 

Kao i dosad, i ove godine će Sezona italijanske kulture domaćoj publici ponuditi gostovanja eminentnih umjetnika iz oblasti popularne muzike, baleta, teatra, jazza, klasične muzike, književnosti i italijanskog stila života... o čemu je na današnjem predstavljanju govorio i ambasador Italije u BiH Nj. e. Nicola Minasi

Sezona započinje koncertom vrhunskog italijanskog kantautora, pisca, pjesnika i performera Vinicija Capossele

Govoreći o Viniciji Caposseli ambasador Minasi je istaknuo da je on danas jedan od najpopularnijih italijanskih kantautora. Rođen u Njemačkoj, u porodici porijeklom s juga Italije, u svojoj muzici je uvijek tražio svoje porijeklo. Voli balkansku muziku i sarađivao je s Kočani orkestrom. Bio je u našoj regiji i u Sarajevu neposredno poslije rata, opisao je to i u svojoj knjizi i presretan je što opet dolazi, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije. 

U saradnji sa studentima italijanskog jezika iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara posjetioci će dobiti knjižicu s prevedenim Caposselijevim pjesmama. Cijena karata za koncerte bit će simbolična - 5 KM, a taj novac će pripasti teatarskim kućama za njihove troškove. Turneja pod nazivom Susret dva svijeta počinje 16. septembra u 20.30 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a nastavlja se 18. u Banjoj Luci i 20. septembra u Mostaru.

Sezona će biti nastavljena nastupom višestruko nagrađivane baletne kompanije MOTUS danza iz Siene, koja će u saradnji sa Gradom Sarajevom, predstaviti svoj rad Diskriminacija u okrilju Vijećnice - simbola grada, 25. septembra 2017. Motus danza je dva puta nagrađivana i priznanjem predsjednika Republike Italije. Kompanija će predstaviti svoj rad i u Tuzli, u Narodnom pozorištu Tuzla, u saradnji sa Gradom Tuzla i samim pozorištem, 27.09.2017. Rad je inspiriran Vijećnicom i uz baletnu postavku nudi originalnu muziku za violončelo, koju je napisao i izvodi violončelista Andrea Rellini.

Uslijedit će predstavljanje petnaest italijanskih književnika koji će učestvovati u ovogodišnjem izdanju Međunarodnog književnog festivala Pero Živodraga Živkovića  - osnovanog zahvaljujući velikom entuzijasti književniku Emiru Sokoloviću, jednom od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih književnika u Italiji, u Zenici, 29. i 30. septembra 2017, čiji je ovogodišnji suorganizator Ambasada Italije. 

Teatarska umjetnost ove godine bit će ilustrirana nastupom teatra marioneta Carlo Colla e figli iz Milana koji dolazi u Sarajevo na poziv Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Kompanija će se predstaviti s dvije predstave Čarobna frula i Trubadur, prva namijenjena djeci, a druga odraslima, i koje će biti izvedene u Pozorištu mladih 30. septembra i 1. i 2. oktobra 2017.

Ambasada Italije u Sarajevu ponosna je što je ove godine partner najstarijem internacionalnom festivalu u Bosni i Hercegovini.

Uslijedit će gostovanje Francesca Martinellija, najeminentnijeg teoretičara jazza u Italiji, autora Enciklopedije jazza, a u okviru JAZZ festa Sarajevo, 3. i 4. novembra 2017. Ambasada Italije ponosna je jer je dobila priliku sarađivati s jednim od najpriznatijih festivala u svijetu.

Sezonu će zatvoriti koncert Italijanskog internacionalnog orkestra u Domu oružanih snaga, 28. novembra 2017. koji će izvoditi baroknu i filmsku muziku.

sezona_italijanske_kulture5.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije