Sedmi festival "Muzika na žici" : Sve u znaku Avde Smailovića

V.A.Z.
Sedmi festival "Muzika na žici" : Sve u znaku Avde Smailovića
Sedmi festival "Muzika na žici" otvoren je u Narodnom pozorištu u Sarajevu koncertom Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom Ede Mičića.

Festival se organizira u znaku stogodišnjice rođenja istaknutog bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića.

Njegova najmlađa kćerka, Violeta Smailović Huart, međunarodno priznata violinistkinja i violinska pedagogonja,  pokrenula je ovaj prestival prije sedam godina pod geslom "Musica ad hominem" - Muzika čovjeku. 

Tako je glasio naziv kućnog kamernog ansambla  u domu Avde Smailovića koji je u braku sa suprugom Munirom imao petero  djece i svima je muzika postala profesija. 

Na ovogodišnjem festivalu "Muzika na žici", okupilo se  petnaest potomaka slavnog kompozitora koji se bave muzikom, te niz uvaženih gostiju. Među njima su  hrvatski dirigent  koji živi u Beču  Edo Mičić , te sopranistica iz Italije Paoletta Maroccu

Sinoćnji koncert otvaranja bio je, može se odgovorno reći - historijski.

Sarajevska filharmonija je, pod ravnanjem Mičića, odsvirala tri orkestarska djela Avde Smailovića koja je većina publike imala priliku prvi put  čuti. Ulazak u kompleksne Smailovićeve partiture (podsjetimo - kompozitor je bio sljedbenik Bečke škole savremene muzike koju je predvodio Arnold Schoenberg) za Sarajevsku filharmoniju  bio je prilično zahtjevan zadatak pogotovo u ograničenom broju proba koje su organizirane uz dirigenta Mičića.   I on sam je na konferenciji za novinare izjavio da je iznenađen slojevitošću kompozicionog sloga Avde Smailovića. 

No ostaje zabilježeno da je Sarajevska filharmonija uspješno izvela "Drvar", "Liriku sa pepela" i "Ad Hominem", te da nema opravdanja da se  ova djela i ubuduće ne nađu na repertoaru nekih od koncerata. Ipak su ovo  rijetki biseri bh.  muzičkog stvaralaštva. 

Istaknimo izuzetnu sopransku izvedbu stihova Dare Sekulić u ciklusu "Lirika sa pepela" koju nam je priredila Paoletta Maroccu.

Festivalski program u naredna tri dana će biti održavan u Domu Oružanih snaga BiH. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, a večernji koncerti počinju u 19,30.

 Smailović je rođen 1917. u Visokom u siromašnoj porodici i odrastao je bez majke. Prve tonove odsvirao je kao pastir na usnoj harmonici. Bili su to ulomci iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski, a da nije ni znao kako se ta muzika zove. U svojoj karijeri prošao je put od pastira, šegrta, vodoinstalatera, rudara, metalskog radnika u Zenici, pa do kompozitora koji je magistrirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.  Preminuo je 1984. 

Festival Muzika na žici  održava se  pod generalnim pokroviteljstvom grada Sarajeva uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te ambasade Austrije, SAD-a i Italije u Bosni i Hercegovini. Radiosarajevo.ba je medijski pokrovitelj Festivala od samog početka. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije