SCMF vas poziva na muzičko putovanje u Buenos Aires

Radiosarajevo.ba
SCMF vas poziva na muzičko putovanje u Buenos Aires
/ Foto: Vanja Ćerimagić
Pretposljednji koncert SCMF-a donosi djela Antonija Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Milana Prebande i Astora Piazzole.

Kao i prethodne tri večeri, očekuju se vrhunske izvedbe i dobra atmosfera u dvorani Doma Oružanih snaga BIH, a na sceni će se naći Belma Alić, Chris Finckel, Bernard Rose, Deborah Wong, Mirna Mlikota uz gudački orkestar Muzičke akadmije u Sarajevu.  

Inicijatori i osnivači ovog orkestra, nekadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić i profesor violončela Yevgeny Xaviereff, postavili su još 1999. cilj da repertoar, pored umjetničkog razvoja studenata, bude i u službi otvaranja novih pogleda na umjetničku muziku za publiku na našim prostorima. Ansambl je kratko vrijeme prestao s radom, a onda zahvaljujući agilnoj docentici violončelistici Belmi Alić i podršci tadašnjeg dekana, ansambl je ponovo pokrenut i za kratko vrijeme uspio stabilizirati svoj sastav, repertoar, redovnost nastupa, naprosto svoje umjetničke ciljeve kroz kontinuirani, bezbjedan i siguran umjetnički život.

Publika Doma oružanih snaga će imati priliku čuti djelo Antonija Vivaldija - Koncert za dva violončela i orkestar RV 531, g mol (oko 1720), zatim Koncert za klavir i orkestar K. 449, br. 14, E dur (1782-1784) Wolfganga Amadeusa Mozarta; Bosanski pastorale za flautu i klavir (1963) kompozitora Milana Prebande, čiji aranžman za flautu i orkestar (1997) potpisuje Bećir Drnda i naposlijetku djelo Četiri godišnja doba u Buenos Airesu, Astora Piazzole.

Mozarta; Bosanski pastorale za flautu i klavir (1963) kompozitora Milana Prebande, čiji aranžman za flautu i orkestar (1997) potpisuje Bećir Drnda i naposlijetku djelo Četiri godišnja doba u Buenos Airesu, Astora Piazzole.

 

Belma Alić je diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgenyja Xaviereffa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi, kao i doktorski studij 2016. godine, umjetnička je rukovoditeljica Kamernog gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu. Kao čelist Manhattan String Quarteta, Chris Finckel se pojavio na mnogim svjetskim pozornicama kamerne muzike i izuzetno je cijenjen zbog posvećenosti izvedbama savremene umjetničke muzike gdje je učestvovao u premijernim izvedbama djela preko 150 kompozitora.  Bernard Rose, američki pijanista, koji je svoje studije završio na Columbiji i Julliard Schoolu, vrsni je kamerni muzičar i veoma cijenjen pedagog čiji su studenti ostvarili zavidan uspjeh u najširim internacionalnim prostorima. Violonisticu Deborah Wong karakteriše izuzetna sposobnost sviranja stilski različitih perioda, što je sarajevska publika već imala priliku da čuje kroz prethodna izdanja SCMF-a, nastupajući sa Manhattan String Quartetom, već šestu godinu učestvuje kao izvođač i predavač u okviru SCMF-a. Pored navedenih umjetnika izvođača, publici Doma oružanih snaga će se predstaviti mlada flautistica, studentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Mirna Mlikota, rođena je 1993. godine u Zenici. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stječe u Zenici u klasi profesora Hajrudina Mahmića. Nakon toga upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu koju uspješno završava 2016. godine u klasi profesora Sakiba Lačevića. Dobitnica je više prvih i specijalnih nagrada na federalnim takmičenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije