Sazvučja u Sarajevu: Preporod, Napredak, Prosvjeta i La Benevolencija održali zajednički koncert

1
Radiosarajevo.ba
Sazvučja u Sarajevu: Preporod, Napredak, Prosvjeta i La Benevolencija održali zajednički koncert
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Koncert u Vijećnici povodom 25. novembra

Svečani koncert "Sazvučja" pod dirigentskom palicom Tijane Vignjević održan je večeras u sarajevskoj Vijećnici povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Koncert, koji je izveo  orkestar Camerata Academica, ima poseban značaj, jer okuplja Bošnjačku zajednicu kulture "Preporod", Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija", kao temeljne organizacije kulture naroda BiH, s tradicijom dužom od 120 godina.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić kazao je da je identitet svakog naroda, odnosno svake zajednice uopće, prije svega u njegovoj kulturi, ali da kultura istovremeno povezuje ljude i narode.

Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

"To je jedan od temeljnih principa na kojima počiva naš rad pojedinačno, ali i naša, inače, vrlo bliska, najbliža, bratska i sestrinska saradnja, koju njegujemo već desetljećima, praktično od vremena kad smo osnovani. I na ovaj način gradimo bosanskohercegovačko društvo, razumijevajući ga kao složeno, pluralno, otvoreno i inkulzivno, kao društvo u kojem ima mjesta za naše osobenosti i posebnosti, ali i za naše veze uzajamnosti", rekao je.

Tvrdi da njihov pojedinačni i zajednički rad, zrcali složeno povijesno oblikovano biće Bosne i Hercegovine i da je nesumnjivo jedan od najreprezentativnijih izraza ideala osobne, upravo složene i pluralne, otvorene inkluzivne "bosanskohercegovačke paradigme", koja je u suštini svoj nužni odjek imala i u davnoj znamenitoj ZAVNOBiH-ovskoj formuli.

Denis Bećirović uoči Dana državnosti posjetio Raifa Dizdarevića: 'Nove generacije trebaju da pamte'

Denis Bećirović uoči Dana državnosti posjetio Raifa Dizdarevića: 'Nove generacije trebaju da pamte'

"Odatle i naša Sazvučja koja nisu tek naš zajednički koncert, već, naprotiv, naročita muzička metafora našeg razumijevanja nas samih i Bosne i Hercegovine kao našeg zajedničkog doma i domovine i u društvenom, ali i u duhovnom smislu, niz glasova ili zvukova koji jesu i ostaju to što jesu", zaključio je.

Publika je imala priliku čuti djela kompozitora koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i kompozitora koji su rođeni negdje drugdje, ali su svoj životni vijek proveli u Sarajevu.

Koncert u Vijećnici povodom 25. novembra
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Koncert u Vijećnici povodom 25. novembra

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da muzičkim događajem večeras slave bogatstvo različitosti Sarajeva, jer su različitosti najveća vrijednost.

"U duhu zajedništva iskazujemo ljubav prema našem Sarajevu i poštovanje prema našoj voljenoj domovini Bosni i Hercegovini", istakla je.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da društva "Preporod", "Napredak", "Prosvjeta" i "La Benevolencija", koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine, spadaju među najstarije institucije u BiH, s tradicijom dužom od 120 godina.

"Međukulturalno vijeće koje čine ove četiri organizacije je pokazatelj da je u Bosni Hercegovini moguće njegovati višestrukosti naših identiteta, naših kultura, bez međusobnih osporavanja i ugrožavanja", naglasio je.

Godine u koje su ova društva utkala borbu i predan rad, stoljeće u kojem egzistiraju, dodao je premije Uk, živi su spomenik kulture i svjedoci jednog vremena.

Koncert u Vijećnici povodom 25. novembra
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Koncert u Vijećnici povodom 25. novembra

"Ova društva su upravo izabrala put nekog boljeg i zajedničkog sutra. Nadam se i siguran sam da će Bosna i Hercegovina uspjeti kreirati društvo u kojem će biti mjesta za sve i da će mladi ljudi ostajati u Bosni i Hercegovini", naglasio je.

Između ostalog, orkestar je izveo Bosansku svitu Vlade Miloševića i svitu za obou i gudački orkestar, zatim, Archaico za gudački orkestar mladog sarajevskog kompozitora Tonija Toplana, i devet stiliziranih narodnih bosanskih pjesama i komponiranih pjesama koje su napisali Milan Prebanda, Cvjetko Rihtman, Asim Horozić, dvije komponirane pjesme Daria Vučića.

Poseban kuriozitet su dvije pjesme Alfreda Pordesa, sarajevskog dirigenta i kompozitora, koji je djelovao i radio početkom 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije