Sarajevo uživalo u sjajnim predstavama u sklopu MESS-a: Djeca u Pozorištu i Projekt Handke u SARTR-u

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo uživalo u sjajnim predstavama u sklopu MESS-a: Djeca u Pozorištu i Projekt Handke u SARTR-u
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Opera Djeca u Narodnom pozorištu

Beogradsko Narodno pozorište večeras je izvelo predstavu Djeca na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je u SARTR-u, u okviru programa 63. Festivala MESS, dok se u SARTR-u održala predstava Projekat Handke.

Što se tiče Djece, riječ je o jednom formatu opere nastaloj prema stihovima iz istoimenog romana Milene Marković koji je osvojio NIN-ovu nagradu samo devet mjeseci prije premijere u oktobru 2022. U ovom teatarskom ostvarenju glumci su i pjevači i muzičari, dok je orkestar također na sceni, a ansambl od četrdesetak ljudi upotpunjuje Dječiji hor Nade.

Opera Djeca predstavlja izazovnu sintezu dramaturškog i koreografskog pristupa, pod vodstvom Irene Popović. Snažno autorstvo Milene Marković, postavljeno u domen autofikcije, reorganizuje se za scensko izvođenje. Kroz istraživački pristup, razvijen je koreografski jezik koji povezuje afekte, dramske odnose i zvuk, preplićući pojedinačno i kolektivno.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

S druge strane, predstava Projekat Handke i njen panevropski ansambl istražili su krhku ravnotežu između slobode govora i društvene odgovornosti u teatru, sagledavajući je kroz prizmu kontroverze koja se podigla oko Nobelovog laureata Petera Handkea. Ova predstava proučava kako se percipira i promovira umjetnost koja prelazi granice pristojnosti, humanosti i etike.

"Projekat Handke je važna i vrlo odvažna predstava na engleskom jeziku koja ispituje dokle sežu granice političke korektnosti i da li se teatar uopće treba time baviti", navedeno je ranije iz MESS-a.

Inače, autor predstave je Jeton Neziraj, a dramaturginja Biljana Srbljanović.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako je bilo na predstavama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije