Zajednički koncert / Orkestri Oružanih snaga BiH i SAD-a izvodili svjetske hitove

21. 05. 2018. u 22:17:00 Fena

Shares: 7

Orkestar i hor europske komande Oružanih snaga SAD-a večeras je zajedno sa vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH održao koncert u Domu OSBiH u Sarajevu.

Izvedene su tradicionalne kompozicije dviju zemalja kao i numere svjetskih poznatih zvijezda, pod dirigentskom palicom kapetana Taylora Criswella i pukovnika Tomislava Sušca.

"Drago nam je što smo prvi put nastupili s ovim bendom američke vojske, iako smo prije desetak godina sarađivali s orkestrom iz SAD-a, ali ne u ovom sastavu. Tako da je ovo prvi zajednički projekt koji imamo s američkom vojskom. To je fantastična stvar budući da možemo puno toga naučiti od vrhunskih američkih muzičara, koji imaju odličnu organizaciju i podršku", rekao je Sušac.

Tokom trodnevnih priprema za koncert, dirigent orkestra i hora komande Oružanih snaga SAD-a Taylor Criswell rekao je da su se pravim domaćinima pokazali članovi vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

"Od prvog dana u Sarajevu, gostoprimstvo je bilo bez premca, te smo uživali u svakom trenutku provedenom zajedno. Muzika je divan način da stvaramo prijateljstva, mostove i širimo kulturnu povezanost među narodima. Nadam se da su večeras svi uživali u koncertu, koji je zaista bio dobra zabava", izjavio je Criswell.

Orkestar i hor europske komande Oružanih snaga SAD-a 18. maja je održao koncert u Mostaru, a nakon Sarajeva sutra će nastupiti u Banjoj Luci zajedno s vojni orkestrom Oružanih snaga BiH.

Orkestar i hor europske komande Oružanih snaga SAD-a, izvorno aktiviran 1940. godine, trenutno je treći po veličini orkestar i hor Vojske SAD-a, najveći izvan Sjedinjenih Država i primarni izvođački vojni ansambl u Europi. Imaju više od 200 nastupa svake godine, i do sada su nastupali u više od 20 zemalja, od Rusije do Iraka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA