Sarajevo: 5. Juventafest počinje 9. septembra

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: 5. Juventafest počinje 9. septembra

Danas je, u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu, održana konferenecija za štampu na kojoj su Jasna Diklić i direktorica Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, Asja Krsmanović, najavile peto, jubilarno, izdanje Festivala.

Organizatori su iskoristili priliku da podsjete prisutne kako će tročlani žiri u sastavu Admir Glamočak, Marijana Petrović i Ena Kurtalić birati dobitnike Grand Prix-a za najbolju predstavu i Specijalne nagrade žirija među šest predstava iz Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Slovačke i Srbije.

Selektovane predstave su:

KRALJ IBI, Alfred Jarry, reditelj: Igor Pavlović, Gradsko pozorište Bečej, Srbija PUTNICI, Drago Pintarič i Patrik Komljenovič, reditelji: Borut Bučinel i Miha Maver, Teatar Pozitiv, Ljubljana, Slovenija

MARATON, Claude Confortes, reditelji: Jana Strniskova i Anton Korenči, Državni konzervatorij Bratislava, Slovačka

ZID, Kristina Štebih, reditelj: Davor Dokleja, Dramski studio DaDa, Kazališna družina Pinklec, Čakovec, Hrvatska

RAZREDNI NEPRIJATELJ, Nigel Williams, reditelj: Luka Mihovilović, Gradsko kazalište Pula - dramski studio INK, Hrvatska

ČITAJ!, tekst, rediteljica: Iulia Sitnikova, Pozorišni studio “Masks”, Ekaterinburg, Rusija TICS, OPERA CAMIQUE, autorski projekat, reditelj: Nicolae Weisz, Dramski studio “Dramatis Personae”, državna srednja škola “Mihai Eminescu”, Baja Mare, Rumunija

ŽABAR, Rainer Werner Fassbinder, reditelji: Marija Backović i Slaviša Grubiša, Dramski studio "Prazan prostor", Podgorica, Crna Gora

"Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji odlikuje izuzetna hrabrost u odabiru tema i scenskom pristupu. Ovi mladi ljudi progovaraju o važnim društvenim problemima, a to uz pomoć svojih mentora čine vrhunski artikulisano i dosljedno i zato je vrhunsko zadovoljstvo gledati ih", rekla je Asja Krsmanović, selektorica festivala.

Kao i prethodnih godina, i ove godine će tokom Festivala biti održan cijeli niz radionica u sklopu kojih će učesnici Juventafesta dobiti priliku da prošire svoja znanja iz domena teatarskog stvaralaštva.

"U 5 dana festivala, učesnici se kroz druženje i rad upoznaju sa različitim teatarskim sadržajima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti", rekla je Jasna Diklić, direktorica festivala

Poseban akcent organizatori stavljaju na novu radionicu, koju organiziraju uz potporu Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, a koja je posvećena nastavnicima, voditeljima dramskih sekcija u srednjim školama.

Juventafest donosi još jednu novinu i svom petom izdanju: takmičenje za najbolju fotografiju Juventafesta. Za najbolju fotografiju takmičit će se sve fotografije nastale tokom Festivala koje se na Instagramu pojave koristeći #juventafestphoto. Tvorac najbolje fotografije bit će nagrađen foto-aparatom koji obezbjeđuje Tehno Mag. Tokom Juventafesta bit će održane i dvije izložbe. 

U Pozorištu mladih će tokom Festivala biti postavljena izložba plakata koju su studenti Likovne akademije dizajnirali kao prijedlog za potencijalne plakate prethodnih izdanja Juventafesta, a u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo bit će izložene fotografije nastale tokom prethodnih festivala.

Organizatori su iskoristili priliku da se posebno zahvale sponzorima koji su podržali Festival i ove godine, naročito pokroviteljima Juventafesta Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini, Federalnom ministarstvu Bosne i Hercegovine, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, te zlatnim sponzorima Regional Cooperation Council i BH Telecomu. Juventafest počinje 9. septembra u 19:30 predstavom u Pozorištu mladih. Zatvaranje je planirano za 13. septembar kada će povorka učesnika u pratnji Dram Orchestra proći od Mosta Suade i Olge do Međunarodnog centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije