Samostalna izložba Andreja Ðerkovića pod nazivom "Missing" u Kijevu

Radiosarajevo.ba
Samostalna izložba Andreja Ðerkovića pod nazivom "Missing" u Kijevu

U utorak, 11.jula na 22. godišnjicu pada Srebrenice, u eminentnoj Galeriji Dymchuk u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, pod pokroviteljstvom Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Ukrajini, otvoriti će se samostalna izložba sarajevskog umjetnika Andreja Ðerkovića pod nazivom Missing

Izložba koja je postavljena na poziv ugledne kustosice i umjetničke direktorice galerije Kateryine Filyuk, biti će otvorena do 25. jula, a u povodu iste, autor će dan poslije otvaranja, održati predavanje i razgovor sa kulturnim djelatnicima i lokalnim umjetnicima.
 
Izložba Missing govori o nestalima u srebreničkoj tragediji. Imena nestalih publikovani su na Brailovom pismu, te se posjetitelj ulaskom u galerijski prostor konfrontuje sa multiplikacijom bijelih ploča na bijelom zidu. 
 
Cilj je direktno suočavanje činjenice da njih nema, sa našim osjećajem dodira kroz jedinu želju srebreničkih žena, a to je da nađu njihove najmilije tj. da ih pokopaju na dostojanstven način i time da dodirnu njihove mezare, da dodirnu njih same. Također, želja je da se ova naša tragedija gleda kao nešto čisto, nevino, što nalazimo u bijeloj boji koja označava čistoću, tako da su stranice s imenima totalno bijele i čiste.
 
Kao prateći dio ove simbolične postavke, biti će prikazan i kratki film Missing jednog od danas najrespektabilnijih hrvatskih umjetnika i dugogodišnjeg autorovog prijatelja Svena Stilinovića o Ðerkovićevoj postavci u Galeriji Kortil u Rijeci, koja je 2004.godine održana pod komisarijatom Branka Cerovca, tadašnjeg višeg kustosa Muzeja Moderne i Suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci.
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije