Sarajevski dvojac skreće pažnju s vandalizma na pravu uličnu umjetnost

Radiosarajevo.ba
Sarajevski dvojac skreće pažnju s vandalizma na pravu uličnu umjetnost
U galeriji savremene umjetnosti Brodac u subotu će biti upriličeno otvorenje izložbe "Huke" koja predstavlja prezentaciju radova dva ulična crtača iz Sarajeva.

Njihovo protivljenje formi i prelazak na različite medije u cilju provociranja umjetničkih formi, moderne umjetnosti ilustracijama i performansom.

Performans predstavlja prikaz zabave koju ovaj dvojac ima prilikom djelovanja u prostoru, a najdraži kao takav jeste uz željezničke pruge, zbog dimenzije prirode i okoliša.

Ovaj performans i izložba nisu opterećeni svakodnevnim narativima koji su prezagušeni politikama i sličnim ideologijama.

Prikaz otvorenog prostora u zatvorenom prostoru, daje umjetnički legitimitet "institucionalizacija", ovom dvojcu daje veću slobodu i provokacija i parodija koja po definiciji predstavlja podražavanje ili oponašanje određenog djela ili pojave koja je tu s ciljem da se učini smiješnim, u ovom slučaju predstavljanje u galeriji ovakve vrste radova, ismijavaju se umjetnici koji djeluju a ne djeluju, i skreću pažnju na to da se svakodnevno ulična umjetnost u manje obrazovanim sredinama nipodaštava i podvodi pod vandalizam.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije