Velika izložba maestra Zeca: "Zagrljaji" kao poklon za Dan državnosti

S. H.
Velika izložba maestra Zeca: "Zagrljaji" kao poklon za Dan državnosti
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Izložba "Zagrljaji" Safeta Zeca

Izložba značajnog umjetničkog ciklusa “Zagrljaji”, jednog od najvećih živućih bh. umjetnika maestra Safeta Zeca, bit će otvorena u Historijskom muzeju na Dan državnosti BiH, 25. novembra.

Maestro Zec je ove godine na Venecijanskom Bijenalu svjetskoj umjetničkoj sceni prvi put prikazao ovo djelo inspirirano i posvećeno tragičnoj smrti Admire Ismić i Boška Brkića, sarajevskih Romea i Julije. Izložba je predstavljena na samom početku Venecijanskog bijenala, u prostorijama crkve "Santa Maria della Pieta".

Velika djela velikog Safeta Zeca: Venecija se poklonila sarajevskom Romeu i Juliji

Izložba značajnog umjetničkog ciklusa "Zagrljaji" jednog od najvećih živućih bh. umjetnika maestra Safeta Zeca otvorena je danas u Veneciji, na samom početku Venecijanskog bijenala, u prostorijama crkve "Santa Maria della Pieta".

Prema riječima maestra Zeca, ovo je završetak opusa „Zagrljaji“ koje je počeo raditi još devedesetih godina.

"Drago mi je da se nalazimo u ambijentu u kojem se nalazi dio postavke izložbe, sa uvjerenjem da ćemo na proljeće proširiti prostor", rekao je maestro Zec navodeći kako je u njegovom ateljeu predstavljen samo mali dio njegovih djela koje ljubomorno čuva.
 
U ponedjeljak će biti otvorena njegova izložba u Historijskom muzeju, a djela koja će biti izložena trenutno putuju iz poplavljene Venecije na čijem su Bijenalu predstavljena. 
 
"Nije slučajno što će ova izložba biti u Historijskom muzeju, zbog njegovog kulturnog i historijskog značaja, zbog odličnog galerijskog prostora, kao i zbog simbolike - odnosno zbog toga što je opsada grada inspirirala dio djela Safeta Zeca i njegove supruge Ivanke, te zbog blizine Vrbanja mosta (mjestu gdje su stradali Boško i Admira, op. a)", rekla je direktorica Muzeja Elma Hašimbegović navodeći kako se nada da će djela Safeta Zeca grijati muzej naredna tri mjeseca.

Hašimbegović je istakla koliko je značajno da i jedan od najvećih bh. umjetnika otvara izložbu u ovom muzeju za najveći državni praznik.
 
Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka se zahvalio umjetniku na ideji za izložbu, te naveo kako će na nekoliko etaža u zgradi gdje se nalazi atelje, koje su u vlasništvu porodice Zec, biti otvoren muzej posvećen radu ovog velikog umjetnika. U maju ove godine za otvaranje tog Muzeja je potpisan memorandum između Grada Sarajeva i Općine Centar.

Istakao je i kako njegov ciklus "Zagrljaji" za njega ne predstavlja samo rastanak, već i sastajanje i spajanje.

Podsjećamo, "Zagrljaji" su likovni fenomen koji zbog ruku koje u zagrljaju šalju jasnu poruku. Zec ga je kompletirao zagrljajem Boška i Admire, ali ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevu pod opsadom mogu biti bilo čija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije