"Zagrljaj" Safeta Zeca u Veneciji: Izložbu otvorio gradonačelnik Skaka

Radiosarajevo.ba
"Zagrljaj" Safeta Zeca u Veneciji: Izložbu otvorio gradonačelnik Skaka
Foto: Grad Sarajevo / "Zagrljaj" Safeta Zeca u Veneciji

Izložba velikog umjetničkog ciklusa "Zagrljaji" maestra Safeta Zeca otvorena je danas u Veneciji, na samom početku Venecijanskog bijenala, u prostorijama crkve "Santa Maria della Pieta".

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom prisustvovao je ovom značajnom kulturnom događaju koji je na svjetskoj umjetničkoj sceni prvi put prikazao i djelo inspirirano i posvećeno tragičnoj smrti Admire Ismić i Boška Brkića , sarajevskih Romea i Julije.

Velika djela velikog Safeta Zeca: Venecija se poklonila sarajevskom Romeu i Juliji

Izložba značajnog umjetničkog ciklusa "Zagrljaji" jednog od najvećih živih bh. umjetnika maestra Safeta Zeca je danas u Veneciji, na samom početku Venecijanskog bijenala, u prostorijama crkve "Santa Maria della Pieta".

Gradonačelnik Skaka, danas je otvarao izložbu, rekao je da Sarajevo ima poseban odnos prema Safetu Zecu, koji stalno govori o nama. Njegova ljubav iznad smrti stavlja ga u red velikana koji opisuju naš grad i njegove ljude.

Gradonačelnik Skaka je zahvalio Talijanskoj administraciji Grada Venecije koja je bila prisutna na otvaranju sa željom da Zagralj svoje konačno utočište pronađe u Sarajevu, kao svjedoka u vremenu i umjetnosti koji duboko u sebi živi svakodnevno. različitosti i temelje primjera života, posebno važnih u vremenu današnjice za cijeli svijet.

„U ovoj slikarskoj ekspresiji učestvuju barem tri neimara pozitiviteta. Jedan neimar je mladi par koji je poginuo zato što bi mi smrt ugradili u vječni simbol ljubavi. Drugi neimar je slikar Safet Zec koji svojim maestralnim djelom ovjekovječuje tu žrtvu stasalu u simbol. Treći neimar je Grad Sarajevo u kome je žrtva također stasala u simbol, Grad kome pripada i Safet Zec, Grad koji je pred planetarnim auditorijem branio najveće vrijednosti svijeta koji ne bijaše odveć privržen tim vrijednostima. Zagrljaj je najbolje sredstvo kojim raspolaže Eros u borbi protiv destrukcije Tanatosa “, navodi dr. Esad Duraković  između ostalog u svom uvodu o djelu Safeta Zeca.

Safet Zec je pozdravio sve goste, zahvaljujući se posebno prijateljima iz Sarajeva, koji su preživjeli razmišljanje i slikanje.

"Sada sam opus Zagrljaji , koji sam počeo raditi još devedesetih godina, kompletirao zagrljajem Boška i Admire , ali ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevu mogu biti bilo čija. Mi još uvijek imamo problem sa istinom koju moramo objasniti, o njoj govorimo kroz Gotovo 30 godina poslije svijet ne razumije do bezumlje ko je Boško, ko Admira i zašto su oni miješani U umjetničkom smislu ovo je vrlo značajna za Sarajevo i za BiH, jer dešava se i na početku Venecijanskog bijenala ", rekao je da je povodom maestro Zec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije