Razred koji je obilježio kulturnu scenu: Zavirite na pop-up online izložbu "35 ŠPU Sarajevo"

0
Radiosarajevo.ba
Razred koji je obilježio kulturnu scenu: Zavirite na pop-up online izložbu "35 ŠPU Sarajevo"
Foto: Ustupljena fotografija / Zajednička razredna fotografija iz Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu

U povodu 35-te obljetnice mature u Školi Primijenjenih umjetnosti (1989-2024), na društvenoj platformi Instagram, postavljena je pop-up online izložba "35 ŠPU" bivših učenika i istaknutih bosanskohercegovačkih umjetnika: Suzane Cerić, Andreja Đerkovića, Marine Glavanović, Anura Hadžiomerspahića, Senada Mavrića, Sandre Subotić i Dejana Vekića.

Od završetka pohađanja istog razreda Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, preko nastavka visokoškolskog obrazovanja, opsade Sarajeva, te poratnog perioda, oni su nastavili svoju kreativnost kroz projekte koji su obilježili sarajevsku i internacionalnu kulturnu scenu u posljednje tri i pol decenije.

Istaknuti članovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH), dobitnici važnih nacionalnih i internacionalnih nagrada za svoj rad, iza sebe imaju mnoštvo individualnih postavki u zemlji i u inozemstvu, dok su zajedno izlagali na reprezentativnim izložbama u Ljubljani, Sarajevu, L'Aquili, Dubrovniku, Splitu, Pordenoneu, Beogradu, Milanu, Tuzli, Mostaru, Bihaću, Vukovaru, Zagrebu, Saint-Etienneu, Cetinju, Beču i Rijeci. Njihove radove kurirali su Beral Madra, Dunja Blažević, Lóránd Hegyi, Kathy R. Huffman, Asja Mandić, Meliha Husedžinović, Branka Vujanović, Pierre Courtin, Sena Kulenović, Harald Szeemann, Irfan Hošić, Lejla Hodžić, Asim Đelilović, Amila Ramović i drugi.

Urednica BH Radija 1 kažnjena zbog patriotske pjesme "Branioci Sarajeva"

Urednica BH Radija 1 kažnjena zbog patriotske pjesme "Branioci Sarajeva"

Omoti knjiga suvremenih pisaca i muzičkih albuma, strip albumi u inozemnim knjižarskim kućama, nagrađivani filmovi, radovi u eminentnim muzejskim kolekcijama su autentičan i jedinstven rezultat ove kompaktne i nadasve aktivne grupe autora, koji su svojim djelima participirali u kreiranju suvremenog društvenog razmišljanja i uspostave direktnog dijaloga.

Učestvovali su u radu priznatih inter/nacionalnih kulturnih institucija i manifestacija kao što su ARS AEVI Muzej Suvremene umjetnosti, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Akademija Likovnih umjetnosti, SARTR, Jazz Festival, FAMA international, SCCA Sarajevo, Festival MESS i drugi.

Izložbu možete pogledati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije