Goražde / Promovirana knjiga 'Srebrenica, zaboravljeno obećanje' Ćamila Durakovića

01. 03. 2022. u 18:42:00 Fena

Shares: 0

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Goraždu je u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH promovisana knjiga "Srebrenica, zaboravljeno obećanje" autora Ćamila Durakovića.

Knjiga koja je doprinos kulturi sjećanja, između ostalog, upozorava na tri faze zaboravljenosti istočnog dijela BiH, a Duraković je naglasio značaj promocije knjige upravo u Goraždu, gradu čiji su stanovnici doživjeli sudbinu sličnu onima u Srebrenici, uz 30 godina nezavisnosti domovine koja se, kako je kazao, mora braniti na svakom njenom pedlju.

"Mislim da upravo na taj način možemo očuvati državu onako kako smo glasali na referendumu prije 30 godina. To je jedini put, sve drugo će nas nažalost odvesti na ono na što ja upozoravam u ovoj knjizi, da ćemo biti izbrisani iz postojanja uopšte i to je bio razlog zašto sam htio iza sebe ostaviti nešto zapisano, da ne bude da ih nismo upozoravali", kazao je Duraković.

Promotori knjige bili su predsjednik skupštine BZK ”Preporod” Goražde Alija Lapo i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić koji je naglasio da je Durakovićeva knjiga prije svega korisna za BiH.

Dodao je da ona kroz svoj naslov pokazuje da to nije bio nikakav incident, već međunarodni udruženi zločinački poduhvat protiv Srebrenice i njenog naroda.

"Većinu tih stvari mi znamo, imali smo priliku da ih čujemo, vidimo, pročitamo negdje, ali o ovoj temi pisati, govoriti i raditi na njoj, afirmirati je i biti svjestan činjenice da je Srebrenica naše zajedničko iskustvo, je nevjerovatna korist za BiH. Ja sam zato zahvalan i Ćamilu i svim ljudima koji rade da se ovo ne zaboravi i da znamo svaki detalj o tome šta se događalo tokom agresije na BiH, posebno tokom genocida u Srebrenici", kazao je efendija Pitić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA