Prva reakcija Ćamila Durakovića nakon smjene: Ovo je političko nasilje

6
Radiosarajevo.ba
Prva reakcija Ćamila Durakovića nakon smjene: Ovo je političko nasilje
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković

Ćamil Duraković potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je danas smijenjen sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Srebrenica.

Ovo je ranije Srni izjavio potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović.

"Mi smo ustvari napustili sjednicu na početku, nakon utvrđivanja dnevno reda. Ono što smo mogli uraditi jeste da pokažemo da nećemo biti predmetom pritisaka i da nam se nameće koji će to Bošnjak biti po volji SNSD i SDS. Ipak, to (smjena predsjednika Skupštine op.a.) su naše kolege iz srpskih stranaka u ovom političkom cirkusu, političkim nasiljem uradili bez nas, i to je sada kriza u koju smo ušli i za koju će neko biti odgovoran. Zakon je jasan da Bošnjak mora biti predsjednik skupštine. U roku dva mjeseca treba da se imenuje predsjednik Skupštine iz reda Bošnjaka. To je sada obaveza ovih koji su doveli do ovog", kazao je Duraković za Radiosarajevo.ba.

Pojasnio je da su srpske strane prikupile 15 glasova za njegovu smjenu, te da Bošnjaci u tome nisu učestvovali.

On se slaže da je ovo pokušaj da se Bošnjaci u Srebrenici potpuno politički razvlaste?

Šta je dalje?

"Dakle treba vidjeti. U Klubu ćemo razmatrati dalje djelovanje. Za dva mjeseca se mora rekonstruirati Skupština. Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine. Naš klub je sad zasad jedinstven. Jer, nije riječ samo o predsjedniku Skupštine. Ima jedna inicijativa o izmjeni Statuta gdje se želi dovesti u pitanje zamjenik načelnika. Po Statutu, zamjenik načelnika, također, mora biti Bošnjak. Žele izbiti Bošnjacima i taj mehanizam. To nas vodi u krizu iz koje nema nazad", zaključio je Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije