Promocija: Monografija “Simfonijska muzika u BiH” dr. Amre Bosnić

0
Radiosarajevo.ba
Promocija: Monografija “Simfonijska muzika u BiH” dr. Amre Bosnić
Foto: Nedim Šećeragić / Promocija monografije Simfonijska muzika u BiH

U sklopu programa festivala “Dani umjetnosti UNSA”, sinoć je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić promovisana monografija “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini” čija je autorica muzikologinja dr. Amra Bosnić.

Osim autorice, knjigu su predstavili dr. Naida Hukić, docentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, dr. Fatima Hadžić, vanredna profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu. U ulozi moderatorice našla se dr. Nerma Hodžić Mulabegović, docentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Monografija “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini” dr. Amre Bosnić razmatra fenomen simfonizma u Bosni i Hercegovini kao umjetničkog pandana sveobuhvatnom razvoju bosanskohercegovačkog društva nakon Drugog svjetskog rata.

Pod krovnom odrednicom stilskog pluralizma, u preko 90 simfonijskih djela nastalih do početka 90-ih godina 20. stoljeća, bh. kompozitori razvili su nekoliko koncepata simfonijskog umjetničkog mišljenja – simfonizama – koji su se oslanjali na raznovrsna materijalna uporišta, kompozicione tehnike i formalna rješenja i kao takvi egzistirali u specifičnom sociokulturnom miljeu socijalističke Bosne i Hercegovine.

U centru pažnje autorice je svakako teorijsko-analitički aspekt sagledavanja najvažnijih djela simfonijske muzike, no ujedno se ovaj problem posmatra i iz ugla značenja simfonije kao simbola zapadnoevropske umjetničke tradicije, odnosno njene historijske, socijalne i estetske pozadine.

Promocija monografije Simfonijska muzika u BiH - undefined

Foto: Nedim Šećeragić : Promocija monografije Simfonijska muzika u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije