Prodaje se čuvena fotografija "Žena Sarajeva" - evo koliko iznosi početna cijena

3
Radiosarajevo.ba
Prodaje se čuvena fotografija "Žena Sarajeva" - evo koliko iznosi početna cijena
Foto: Tom Stoddart / Slika "Žena Sarajeva"

Britanski fotoreporter Tom Stoddart autor je jedne od najpoznatijih fotografija nastalih u Sarajevu pod opsadom, na kojoj vidimo trenutak u kojem dotjerana žena ponosno hoda pored vojnika i vreća punih pijeska, koje su služile kao zaštita od granata.

Fotografija je nastala 1993. godine, a Melihe Varešanović je glavna uloga na ovoj slici koja je obilježila ratne godine u glavnom bh. gradu.

Početna cijena je 1.500 funti, što iznosi oko 3.432 KM.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Stoddart je ranije za magazin Reportage govorio upravo o ovom trenutku kada je nastala fotografija, gdje je detaljno opisao kako su izgledale te ratne gofine u Sarajevu.

"Bila je to 1993. godina i opsada Sarajeva dosegla je najkrvaviji trenutak. Radio sam na foto-eseju koji je dokumentovao živote žena u ratnom Sarajevu. Svakog dana, te žene su hrabro odlazile po kruh i vodu, neprestano na meti snajpera. Ulice na Dobrinji bile su naročito opasne i ljudi se nisu izlagali opasnosti bez prijeke potrebe. Čuli su se pucnji snajpera i ja sam našao zaklon iza vreća s pijeskom, a u tom trenutku se, iznenada, jedna žena pojavila na pustoj ulici. Hodala je ponosno, visoko uzdignute glave i imala ruž na usnama, štikle i šarenu haljinu. Uspio sam napraviti tri ili četiri snimka svojom Leicom dok je prolazila pored mene", ispričao je Stoddart te dodao:

"Kada se moja priča našla na stolu LIFE Magazina, zatražili su da se vratim u Sarajevo i pokušam pronaći ženu koju sam fotografisao, te napraviti intervju s njom. Kad sam je pronašao, Meliha Varešanović mi je rekla:

'Moja poruka snajperistima bila je jednostavna: nikad nas nećete poraziti!'

Dvije decenije nakon što sam je fotografisao, vratio sam se u Sarajevo i ponovo sreo Melihu. Tada joj je bilo 57 godina i još uvijek je bila neobično lijepa i puna života. Pričali smo o toj fotografiji i činjenici da se Angelini Jolie slika svidjela toliko da ju je uokvirila u svom studiju dok je radila na filmu U zemlji krvi i meda".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije