Prešernov dan: U Sarajevu se obilježava slovenski kulturni praznik

1
Radiosarajevo.ba
Prešernov dan: U Sarajevu se obilježava slovenski kulturni praznik
Foto: Slovensko društvo Cankar / Prešernov dan

Slovensko društvo Cankar iz Sarajeva i ove godine obilježava slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. U saradnji sa Uredom Repulike Slovenije za Slovence i Umjetničkom galerijom BiH, Slovensko društvo Cankar će obilježiti Prešernov dan – slovenski kulturni praznik koncertom zbora "Camerata Slovenica" koji će se održati 09. februara 2024. u Umjetničkoj galeriji BiH (ul. Zelenih beretki 8) sa početkom u 18 sati. 

Dirigent Alek Isaković predvodi zbor "Camerata Slovenica" uz koji će nastupiti solisti: Jovana Pavlović – sopran, Lara Halvadžija - violončelo, Luka Sakić - klavir, Atif Krdžić - harmonika, Anes Čolak -harmonika, te recitatorke Jelena Garić, Alejna Krilić i Alma Maksumić, dok će program moderirati Dina Maksumić.

Program koncerta je veoma raznovrstan a neke od tačaka su: Zdravljica autora Stanka Premrla, Ukazi autor Fran Hlavkate brojni drugi (program u prilogu).

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Miješani pjevački zbor "Camerata Slovenica" djeluje u okviru Slovenskog društva Cankar, koje nastoji doprinijeti imidžu Bosne i Hercegovine kao interkulturalne sredine u kojoj je aktivan suživot i poznavanje običaja, kulture i istorije svih naroda koji tu žive. Prošle godine je Slovensko društvo Cankar obilježilo 30 godina rada od ponovnog osnivanja 1993. godina, a ove godine se obilježava 90 godina od prvog osnivanja davne 1934.godine.

Prvi nastup zbora je bio 22. decembra 1994. godine i ove godine obilježava 30 godina uspješnog djelovanja. Od svog osnivanja je imao brojne nastupe povodom slovenačkih kulturnih praznika, na Cankarovim danima, na BH televiziji, na susretima zborova u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, na Festivalu Baščaršijske noći, kao i nastupe u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i dr. Zbor je osvajao brojna takmičenja, a najveći broj njih upravo pod dirigentskom palicom mladog i uspješnog dirigenta Aleka Isakovića, saopćeno je iz Slovenskog društva Cankar.

Alek Isaković, Jovana Pavlović, Lara Halvadžija, Luka Sakić, Atif Krdžić, Anes Čolak, Jelena Garić, Alejna Krilić i Alma Maksumić,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije