Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije: Bosna i Hercegovina može biti dio Europske unije

1
Radiosarajevo.ba
Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije: Bosna i Hercegovina može biti dio Europske unije
Foto: EPA-EFE / Nataša Pirc Musar

Slovenija se uveliko zalagala i sada se zalaže da BiH dođe do tačke svog puta prema Evropskoj uniji gdje može početi pregovore, izjavila je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, koja 8. februara dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini.

"Sljedeći izvještaj Europske komisije stiže u martu. Veoma je bitno da može Komisija u tom izvještaju jasno dati do znanja državama članicama da se Bosna i Hercegovina adekvatno odaziva na preporuke Evropske komisije", istaknula je Pirc Musar.

Poručila je kako vjeruje da BiH može uspjeti na tom putu.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Slovenija ne bi ulagala sve te napore i ne bih ni ja bila baš u ovo vrijeme i u ovom trenutku ovdje da nismo uvjereni da Bosna i Hercegovina to može. I samim time poslati poruku ne samo regionu nego cijeloj Evropi da je sada svima nama u ovo doba sve veće političke neizvjesnosti jače nego ikad potrebna stabilnost. A stabilnosti Evrope nema bez integrirane Evrope i samim tim Evrope u kojoj svaka zemlja, koja to želi, ima evropsku perspektivu", zaključila je Pirc Musar za Dnevni avaz.

Tokom posjete Sarajevu predsjednica Slovenije sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH te posjetiti pripadnike 48. kontingenta Slovenske vojske koji rade u sklopu vojne misije EUFOR Althea i NATO štaba u Sarajevu.

Podsjetimo, posjeta slovenske predsjednice nastavak je diplomatske ofanzive u našoj zemlji. Krajem prošle sedmice u BiH su bili pomoćnik državnog sekretara SAD-a James O'Brien i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana, zajedno sa članovima Sjevernoatlanskog vijeća.

Ranije su, među ostalim bili i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen te premijeri Nizozemske i Hrvatske, Mark Rutte i Andrej Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije