Preminuo istaknuti bh. književnik Bekim Sejranović

Radiosarajevo.ba
Preminuo istaknuti bh. književnik Bekim Sejranović
Foto: Facebook / Bekim Sejranović

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović, objavila je Booka.

Bekim Sejranović: Samo da obiđem najbližu familiju, moram obići čitav svijet (FOTO)

Književnik Bekim Sejranović ovih dana boravi u Sarajevu, jednom od mnogih gradova na mapi njegovih "domova" (pored Zagreba, Osla, Ljubljane, Brčkog...). Poznat po svom prvom romanu Nigdje niotkuda koji je 2009. okrunjen nagradom Meša Selimović, Sejranović je nedavno objavio već četvrti roman Tvoj sin Huckelberry Finn koji se trenutno prodaje kao hit izdavačke kuće Buybook.

Bekim Serjanović je rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. godine živi u Oslu, gdje je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti.

Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča "Fasung", kao i romana "Nigdje niotkuda", "Ljepši kraj", "Sandale", "Tvoj sin Hucklbery Finn" i "Dnevnik jednog nomada".

Za roman "Nigdje niotkuda" 2009. godine dobio je nagradu "Meša Selimović". Romani i krtake priče prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije